Londres

Llibertat sota fiança per a la mà dreta de Rupert Murdoch al Regne Unit en relació amb l'escàndol de les escoltes il·legals

L'escàndol de les escoltes telefòniques il·legals per aconseguir exclusives que esquitxa diferents mitjans del magnat Rupert Murdoch ha fet un nou salt aquest diumenge. La mà dreta de Murdoch a la Gran Bretanya, Rebekah Brooks, ha estat posada en llibertat sota fiança després de ser arrestada sota sospita de corrupció i conspiració. Brooks, de 43 anys, era la màxima responsable de News International fins divendres, quan va dimitir. Havia estat al capdavant del desaparegut "News of the World" i també de "The Sun", dos dels diaris que, suposadament, van punxar telèfons a unes 4.000 persones, entre polítics, celebritats i també víctimes d'assassinats.

Actualitzat
La crisi de les escoltes il·legals del rotatiu "News of the World" per aconseguir exclusives periodístiques continua sacsejant l'imperi de Murdoch. L'últim capítol s'ha escrit aquest diumenge amb la posada en llibertat sota fiança per a la que, fins divendres, era la màxima responsable dels negocis del magnat a la Gran Bretanya, Rebekah Brooks.

Brooks havia estat citada a declarar en una comissaria i, segons Scotland Yard, després de més de dotze hores d'interrogatori ha quedat sota custòdia per la sospita de corrupció i conspiració per haver interceptat telèfons. Poc després, però, el jutge l'ha deixat en llibertat sota fiança.

En un context cada cop més intoxicat, però, amb policia i polítics també esquitxats, alguns parlen d'una detenció sospitosament oportuna. Dimarts, Brooks havia de comparèixer amb el mateix Murdoch i el fill d'aquest al Parlament.

Brooks va dirigir el "News of the World" entre els anys 2000 i 2003, quan suposadament van tenir lloc les escoltes il·legals, però sempre ha al·legat que desconeixia aquestes pràctiques.

Amb aquesta ja són 10 les detencions a l'entorn d'un cas que va destapar-se l'any 2006. La més sonada, la d'Andy Coulson, successor de Brooks al capdavant del polèmic rotatiu i posteriorment cap de premsa del primer ministre britànic, David Cameron. Coulson va deixar aquest càrrec el passat 8 de gener arran de l'escàndol.

Els fets es precipiten en una setmana

El cas ha pres noves proporcions des de fa una setmana, en revelar-se que el 2002 es va intervenir el mòbil d'una nena desapareguda que va ser assassinada.

Des de llavors, el popular "News of the World" ha deixat d'editar-se, han dimitit Brooks i Les Hilton, responsable de l'agència nord-americana Dow Jones i col·laborador de Murdoch durant 52 anys, i el magnat ha hagut de renunciar a l'opció de compra de la plataforma televisiva BSkyB. L'ombra de les pràctiques il·legals també plana sobre altres capçaleres de Murdoch al Regne Unit, com "The Sun" o el "The Sunday Times".

A més, l'escàndol ha creuat l'Atlàntic i l'FBI ha obert una investigació sobre l'actuació de News Corporation als Estats Units.

El líder del Partit Laborista britànic, Ed Miliband, ha advocat aquest diumenge pel desmantellament de l'imperi mediàtic del magnat australià perquè considera que acumula "massa influència sobre la vida pública britànica". També ha reclamat un acord entre totes les formacions britàniques per aprovar una nova regulació sobre propietat de mitjans de comunicació per evitar la concentració de molt poder en mans d'una única persona.

Les crítiques a Murdoch han arribat des de diferents fronts polítics i el Parlament britànic ha convidat el magnat a explicar-se davant d'un comitè que examina els mitjans.

Amb aquest panorama, les excuses públiques de Rupert Murdoch, que últimament són cada vegada més freqüents, sembla que no seran suficients.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut