Madrid

Els dubtes sobre Grècia i Itàlia disparen la prima de risc espanyola i fan caure l'Ibex

Rècord històric de la prima de risc d'Espanya que aquest dilluns s'ha enfilat per sobre dels 336 punts bàsics. La rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha superat el 6%, la xifra més elevada des que Espanya va entrar a la zona euro. Els dubtes sobre el segon pla de rescat a Grècia i els que planen sobre el sistema financer italià han posat Espanya al punt de mira. L'Ibex-35 hi ha reaccionat molt negativament i ha retrocedit un 2,7%, la segona caiguda més forta d'aquest any. Això després de la manca de resultats de la reunió d'urgència convocada pel Consell Europeu per evitar que la crisi del deute es continuï escampant.

Actualitzat
El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha assegurat en el seu Twitter que la reunió tenia caràcter rutinari i era per parlar sobre el nou pla de rescat de Grècia. Per tant, tampoc no estava destinada a assolir un acord concret. Paral·lelament, els ministres de Finances de l'eurogrup s'han trobat per parlar de la crisi grega. El motiu de discrepància és la participació del sector privat. L'Eurogrup ha firmat el tractat de creació del fons de rescat permanent. El denominat Mecanisme d'Estabilitat Europeu és una mena d'FMI a l'europea que tindrà com a missió atendre els països amb dificultats de finançament a partir de l'1 de juliol del 2013.

Les males notícies que vénen d'Itàlia i l'ensorrament, divendres passat, dels mercats han encès totes les alarmes. La incertesa ha esquitxat Espanya. La prima de risc ha registrat el seu màxim històric i s'ha situat per damunt dels 336 punts bàsics respecte al bo alemany, el considerat més segur i que s'utilitza com a referència. La rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha pujat fins el 6%, el nivell més alt des que Espanya va entrar a la zona euro.

La borsa ha reproduït aquests neguits. El selectiu espanyol ha tancat aquest dilluns amb una caiguda del 2,7%, després d'arribar a perdre un 3,5% durant la sessió. Aquest percentatge representa la segona caiguda més important de l'any. Els grans perjudicats de la jornada han estat els bancs, que han registrat caigudes d'entre el 3% i el 5%. Grans valors de l'Ibex com Telefónica o Repsol tampoc no han resistit la sacsejada i han acabat el dia en vermell.

Pel que fa a la resta de parquets europeus, la cosa no ha anat pas millor. La borsa de Milà és la que ha registrat els pitjors resultats amb un retrocés del 4%. La borsa de París ha caigut un 2,7%, la de Frankfurt un 2,3% i la de Londres un 1%.

Al mercat de divises, l'euro ha retrocedit posicions respecte al dòlar. El canvi entre les dues monedes s'ha situat en els 1,40 dòlars.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut