El CEO preveu un PSC disparat i situa ERC en segona posició, davant de Junts

L'enquesta apunta que els partits independentistes podrien sumar majoria absoluta en les eleccions al Parlament del 12 de maig

RedaccióActualitzat

El PSC guanyaria les eleccions al Parlament del 12 de maig, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, publicada aquest divendres, el dia que ha arrencat la campanya electoral. Dona una forquilla d'entre 40 i 47 escons als socialistes.

ERC i Junts lluiten per la segona posició. El CEO situa els republicans al davant. Els dona entre 31 i 37 escons, mentre que dibuixa una forquilla d'entre 28 i 34 diputats per al partit de Carles Puigdemont.

En la forquilla més alta, els partits independentistes podrien sumar majoria absoluta, fixada al Parlament en 68 escons. Només ERC i Junts+ arribarien fins als 71. Una suma per sobre dels fins a 65 escons que donava com a màxim als independentistes --i incloent-hi la CUP-- l'enquesta del CIS publicada aquest dijous.

L'enquesta també apunta a una forta pujada del PP. Els populars, segons el baròmetre, passarien de 3 a una forquilla d'entre 8 i 12 diputats.

En cinquena posició, Vox, que perdria representació, passant dels 11 diputats actuals a entre 5 i 9. 

La CUP perdria entre 1 i 5 escons, passant dels 9 a entre 4 i 8; mentre que Comuns Sumar també baixaria una mica, amb una forquilla d'entre 3 i 6 escons.

Ciutadans no guanyaria cap escó i, com a novetat, entraria per primer cop el partit d'extrema dreta Aliança Catalana. El CEO dona una forquilla d'entre 0 i 2 diputats.

La recollida de dades s'ha fet de forma telefònica, entre l'11 i el 22 d'abril.
 

Pots jugar amb el pactòmetre per veure com es podrien traslladar aquests resultats al Parlament.
 

Puigdemont i Aragonès, els més coneguts

El CEO també ha preguntat sobre el coneixement i la valoració dels candidats i candidates a les eleccions. Carles Puigdemont (Junts+) és el més conegut, segons el baròmetre. El 99% dels enquestats sabien qui era. El segueix Pere Aragonès (ERC), amb un 92%.

En tercer lloc, hi ha Salvador Illa (PSC). El 87% ha respost que coneix el líder socialista. El segueixen a distància Carlos Carrizosa (Cs), amb un 56%, i Jéssica Albiach (Comuns Sumar), amb un 52%; mentre que tota la resta no arriben al 50%.

Pel que fa a la valoració de caps de llista, Aragonès i Illa són els més ben situats, amb aprovats de 5,1 i de 5, respectivament. Els segueixen, de ben a prop, Laia Estrada (CUP) i Albiach, amb 4,9 totes dues.

A la franja més baixa, Carrizosa, Ignacio Garriga (Vox) i Fernández. Cap dels tres arriba al 3. 

El CEO també analitza la valoració que fan les persones enquestades de la gestió dels governs català i espanyol. El primer obté una valoració mitjana de 4,5, i el segon l'obté de 4,3. Això, en una escala del 0 al 10.

Pel que fa al posicionament davant la independència, el baròmetre apunta que el 50% hi està en contra, mentre que el 42% hi està a favor. Un 8% dels enquestats no ho sap o no respon.

Juga a veure qui podria governar amb el nostre pactòmetre:

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut