El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker (Foto: Reuters)
El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker (Foto: Reuters)
Brussel·les

L'Eurogrup firma el tractat de creació del fons de rescat permanent

Els ministres de Finances de l'Eurozona han firmat el tractat de creació del fons de rescat permanent. El denominat Mecanisme d'Estabilitat Europeu és una mena d'FMI a l'europea que tindrà com a missió atendre els països amb dificultats de finançament a partir de l'1 de juliol del 2013. Es va decidir crear-lo la tardor passada per substituir el fons de rescat, ideat al maig del 2010 com a mesura temporal per evitar el contagi de la crisi grega. El fons de rescat permanent tindrà un capital subscrit de 700.000 milions d'euros, de manera que podrà fer préstecs als països en crisi per valor de 500.000 milions sense perdre la màxima nota de les agències de qualificació, que és la que permet aconseguir finançament a bon preu.

Actualitzat
Del total de 700.000 milions, 80.000 milions s'aconseguiran mitjançant aportacions directes de capital per part dels estats de la zona euro, i els 620.000 milions restants s'aportaran com a capital mobilitzable i garanties. Segons els càlculs fets al març, Espanya hauria d'aportar 9.523 milions com a capital desemborsat -la meitat el 2013- i 73.804 milions més com a capital mobilitzable i garanties, fins a sumar-ne al voltant de 83.328 milions.

El fons de rescat permanent també podrà comprar bons sobirans en el mercat primari per alleujar la pressió sobre els països amb problemes, encara que aquesta mesura sempre estarà subjecta a un programa amb estrictes condicions per al país beneficiari. El fons permanent també articularà l'aportació dels inversors privats en els futurs rescats, una participació que s'articularà cas per cas en funció d'un examen sobre la viabilitat del deute del país en qüestió.

El 20 de juny passat, la zona euro va acordar introduir una modificació en el fons de rescat permanent per evitar danyar els països que, com Portugal, Grècia i Irlanda, ja han estat objecte d'un programa d'ajuda de la UE i l'FMI. La modificació afecta la integració del sector privat en el cas que es concedeixin ajudes a aquests països mitjançant aquest nou instrument, a partir del 2013.

En el cas que hagi de ser emprat per ajudar els països que ja han estat objecte d'un rescat, el fons permanent no tindrà preferència de cobrament davant d'altres creditors, per "facilitar" que aquests països puguin tornar a finançar-se normalment en el mercat.

Perquè el Mecanisme d'Estabilitat Europeu pugui entrar oficialment en vigor cal esmenar el tractat sobre el funcionament de la UE i els països membres l'han de ratificar.
Anar al contingut