Roma

La desconfiança en l'economia italiana encén les alarmes entre els països de l'eurozona

Europa vigila de prop Itàlia. La desconfiança dels últims dies en l'economia italiana ha fet créixer els dubtes entre els dirigents europeus, que temen que el contagi grec, irlandès i portuguès es pugui arribar a estendre ara a Itàlia. La debilitat creixent de la seva economia i l'endeutament del país, cada vegada més a l'alça, situen el govern de Berlusconi en el punt de mira de l'eurozona.

Actualitzat
Itàlia podria estar a punt de patir un cataclisme econòmic. Aquesta, com a mínim, és la sospita que tenen els dirigents de l'eurozona, que des de fa uns quants dies segueixen de prop la situació del país mediterrani davant d'un possible nou cas que exigeixi un rescat econòmic procedent del fons comú europeu.

Precisament, aquest dilluns se celebra una reunió d'urgència, liderada pel president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, per tractar la difícil situació de Grècia. Com a rerefons, però, s'especula amb la possibilitat que els dirigents europeus analitzin també el cas d'Itàlia per mirar de frenar un nou contagi que se sumi als casos de Grècia, Irlanda i Portugal.

Sospites que prenen força

Les alarmes van saltar aquest divendres després que Itàlia va ser objecte d'una important pressió dels mercats financers com a conseqüència dels mals resultats de la banca italiana en les noves proves de solvència europees.

Això, sumat als greus problemes en el dèficit públic i l'estancament de la seva economia, marcats amb els repetits casos de corrupció que esquitxen el govern de Berlusconi, ha provocat també que el deute italià sigui cada vegada més difícil de col·locar.

Per evitar que la borsa de Milà es torni a ensorrar, el regulador italià ha activat mecanismes de protecció que es poden allargar fins al setembre.

Amb tot, però, les agències de qualificació veuen en el baix creixement econòmic i l'alt endeutament del país raons per abaixar la nota creditícia, una situació que rebaixa el nivell de confiança dels països de la Unió Europea davant del país.

Reunió de dirigents europeus

A la difícil reunió està previst que hi assisteixi el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el de l'eurogrup, Jean Claude Juncker. També hi seran el president del Banc Central Europeu, Jean Claude Trichet, i el ministre del tresor italià, entre d'altres.

Insistim, el cas d'Itàlia no és oficialment a l'agenda del dia, però els dirigents comunitaris no poden amagar el seu temor que sigui el pròxim país de la llista, després de Grècia, Irlanda i Portugal.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut