La crisi del deute extern amenaça ara Itàlia? (Foto: Reuters)
La crisi del deute extern amenaça ara Itàlia? (Foto: Reuters)
Brussel·les

Reunió d'urgència i al més alt nivell aquest dilluns a Brussel·les per tractar les crisis d'Itàlia i Grècia

Nova setmana complicada per a les economies europees més vulnerables. Ara, el torn pot ser per a Itàlia, que divendres va rebre fortes pressions dels mercats, i que s'afegiria a la incertesa sobre el segon pla de rescat de Grècia, que ha d'abordar aquest dilluns l'Ecofin. El símptoma de la preocupació és la reunió prèvia, extraordinària, que ha convocat el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy.

Actualitzat
El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha convocat per aquest dilluns una reunió per tractar la crisi del deute europeu. A aquesta reunió estan convocats els principals líders europeus en assumptes econòmics, com són el president del BCE, Jean-Claude Trichet, Durao Barroso i Olli Rehn. La notícia però, pren especial rellevància en saber-se la presència d'un representant del Consell del Tresor d'Itàlia.

La reunió se celebrarà hores abans de la cita ja prevista de l'Ecofin. Es tractarà la situació d'Itàlia, que divendres ja va provocar molts nervis a les borses. Concretament, la borsa de Milà va perdre un 3,5% arrossegat pel 7,9% que van perdre les accions del principal banc italià, Unicredit, davant del temor pels resultats dels tests d'estrès que es publicaran el 15 de juliol. "No podem suportar gaires dies més com divendres", ha declarat un responsable del Banc Central Europeu. "Estem molt preocupats per Itàlia", ha dit.

Itàlia, en el punt de mira

Itàlia es troba en el punt de mira de les agències de qualificació de riscos Standard & Poor i Moody's, que ja han advertit el govern de Silvio Berlusconi d'una possible rebaixa en la seva nota de crèdit. L'economia italiana pren especial rellevància després de conèixer-se la debilitat del creixement de l'economia i l'alt nivell d'endeutament, per sobre del 120% de PIB.

A sobre de la taula, els ministres també tenen el segon pla de rescat de Grècia, pendent de concretar el paper que hi ha de jugar la banca.
Anar al contingut