Londres

Guillem i Caterina rubriquen el "sí, ho vull" amb dos petons al balcó de Buckingham

L'abadia de Westminster ha estat l'escenari d'un enllaç reial, el de Guillem d'Anglaterra amb Kate Middleton, que s'ha batejat com la boda del segle. Sota l'atenta mirada d'uns 2.000 convidats i d'uns 2.000 milions de persones més que ho han seguit a través de la televisió, s'han donat el "sí, ho vull". Kate, que en entrar a formar part de la reialesa britànica passa a ser anomenada Caterina, ha arribat amb puntualitat britànica. A les dotze en punt, hora catalana, creuava la porta principal de l'abadia i cinc minuts després ha començat a avançar per la nau de la mà del seu pare, Michael, en direcció a l'altar. Després de la cerimònia, Guillem i Caterina, ja com a marit i muller, han sortit al balcó del palau de Buckingham i s'han fet un primer petó. Però a diferència de l'enllaç entre Carles i Diana, aquest cop durant l'espectacle aeri n'hi ha hagut un segon.

Actualitzat
Guillem i Caterina ja són marit i muller. S'han donat el "sí, ho vull" quan passaven catorze minuts de les dotze del migdia, una hora abans hora anglesa, al mateix lloc, l'abadia de Westminster, on gairebé 30 anys abans, el 29 de juliol del 1981, es van casar els pares del nuvi, el príncep hereu Carles i la desapareguda princesa Diana.

Un cop acabada la cerimònia, la parella, a qui Isabel II ha concedit el títol de ducs de Cambridge, s'ha dirigit en carruatge cap al palau de Buckingham, on cap a quarts de tres han sortit, al costat de la reina Isabel II, al balcó principal de la residència oficial de la corona britànica. Allà s'han fet el seu primer petó públic com a marit i muller. La imatge ha recordat el petó que es van fer els pares del príncep Guillem, però en aquesta ocasió n'hi ha hagut un segon. Les càmeres no ho han pogut captar, però durant l'espectacle aeri ofert pels avions militars, la parella s'ha fet un altre petó que molts han interpretat com la mostra que aquest enllaç és veritablement per amor.

El casament ha revolucionat la ciutat de Londres i ha aixecat una gran expectació arreu. Entre 650.000 i 1.000.000 de persones s'han llançat als carrers per no perdre's un bon lloc en el recorregut de la parella i dels convidats. Molts ja fa dos dies que reservaven un bon lloc per veure el recorregut reial. En tot moment han estat pendents del cel i d'uns núvols que amenaçaven pluja en algun moment del dia.

També ha creat polèmica pel seu cost, 25 milions d'euros, en un moment en què a la Gran Bretanya s'estan aplicant unes retallades socials històriques.

La cerimònia més seguida

El primer a arribar a l'abadia ha estat el príncep Guillem, vestint l'uniforme de color escarlata del rang militar més alt, el de coronel dels Guàrdies Irlandesos, en lloc de l'esperat vestit blau de tinent de la Reial Força Aèria, com s'esperava, d'acord amb la seva feina com a pilot.

Quan faltaven exactament nou minuts per les dotze, la núvia ha abandonat del braç del seu pare l'hotel Goring, on s'ha allotjat en la seva última nit de soltera al costat de la resta de la seva família esperant el gran moment. Durant el recorregut fins a Westminster, que ha fet amb un Rolls Royce granat, s'han començat a desvelar alguns dels detalls del secret més ben guardat del dia: el vestit de la núvia.

Caterina lluïa un vestit de color ivori amb coll i mànigues d'encaix dissenyat per Sarah Burton, de la firma Alexander McQueen, amb una cua de 2,70 metres i un vel de tul cenyit per una diadema de Cartier del 1936, cedida per a l'ocasió per la reina Isabel II.

La núvia ha traspassat la porta de l'abadia de Westminster a les 12 en punt. Acompanyada pel seu pare i seguida per la seva germana, Philippa, la seva principal dama d'honor, i els petits patges, ha avançat somrient fins a l'altar al ritme de l'himne "I was glad".

Caterina ha estat rebuda amb un "estàs preciosa" pel seu futur marit, que l'esperava a l'altar acompanyat del seu germà, Enric, que també és el padrí del casament.

L'arquebisbe de Canterbury, líder espiritual de l'Església d'Anglaterra, ha declarat la parella marit i muller abans de començar un ofici religiós que es calcula que han seguit a tot el món uns 2.000 milions d'espectadors a través de la televisió i tants altres que ho han fet a través de les xarxes socials. Durant la cerimònia, breu i clàssica, Kate Middleton no ha promès "obediència" al seu marit Guillem.

L'aliança, que només lluirà la núvia, ja que el príncep Guillem no en durà, és d'or gal·lès, mostrant la relació de la parella amb Gal·les, on viuen.

Prop de 2.000 persones han estat els escollits per seguir la cerimònia des de la mateixa abadia de Westminster. Entre els convidats, i al costat de representants d'altres cases reials, la reina Sofia i els prínceps d'Astúries. També hi havia, però, altres noms famosos, com Elton John i el seu marit o David i Victoria Bechkam.

Festa a palau fins ben entrada la matinada

Un cop acabada la cerimònia, els ducs de Cambridge s'han dirigit al palau de Buckingham, on la reina Isabel II ha ofert una recepció per a 600 convidats, amb 10.000 canapès i un pastís nupcial de vuit pisos. La festa ha durat fins a les 5 de la tarda i la reina ha marxat de cap de setmana amb el duc d'Edimburg.

Al vespre, el príncep de Gal·les ha ofert una festa, al mateix palau, per a 300 persones, els amics de la parella, on han gaudit de la música, dels discursos del padrí i el pare de Caterina, i música fins ben entrada la matinada.

Paral·lelament, els Middleton han ofert un sopar privat per a unes 100 persones, properes a la família a un hotel de Londres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut