Els partits han aprofitat l'arrencada per fixar els missatges que probablement centraran la campanya (Agències)

Arrenca la campanya per al 12M, unes eleccions incertes i marcades per la decisió de Sánchez

Els partits han aprofitat l'ocasió per plantejar els missatges que centraran la campanya i llançar-se dards al voltant de l'anunci del president del govern espanyol

RedaccióActualitzat

Els partits arrenquen aquest dijous una campanya electoral amb poques certeses i que ha quedat condicionada, les últimes hores, per l'anunci de Pedro Sánchez que s'està plantejant dimitir com a president del govern espanyol.

Aquest ha estat un tema recurrent --i també font de retrets-- en els actes que els partits han celebrat en diferents punts del país, però l'assumpte ha estat especialment present en l'acte dels socialistes, a què Sánchez tenia previst assistir abans de suspendre l'agenda.

A la Fira de Sabadell és on fa 9 anys va fer la seva primera intervenció pública a Catalunya com a candidat a les primàries del PSOE i, tot i no ser-hi, ell també ha estat el protagonista de l'acte d'aquest dijous.

Salvador Illa, acompanyat de l'alcaldessa Marta Farrés i el ministre Jordi Hereu, ha fet una crida a combatre l'estratègia i el discurs de la dreta i ha enviat un clar missatge de suport a la figura i les polítiques del president del govern espanyol:

"Pedro, et diem que de la teva resistència individual fem una crida a fer una resistència col·lectiva, i et diem que estem amb tu. El PSC està amb tu!"

Unes 1.500 persones han assistit a l'acte a la Fira de Sabadell (Europa Press/Kike Rincón)

Pel seu cantó, Esquerra ha donat el tret de sortida als Jardinets de Gràcia de Barcelona a una campanya per a la reelecció que estan convençuts que poden guanyar.

Els republicans han reivindicat que on els altres només tenen personalismes, diuen, ells hi posen programa, propostes i projecte de país.

Un projecte amb tres eixos principals: referèndum pactat, finançament singular i llengua catalana. Per Aragonès, Junts només té Puigdemont i el PSC només té Pedro Sánchez, que ara, amb l'embat de l'extrema dreta, ha aconseguit amagar Salvador Illa i el cas Koldo:

"Jo també estic profundament enamorat de la meva dona, però jo no abandono quan la ultradreta ataca. Hi planto cara, sempre dempeus, sempre, sempre, sempre."

Mentrestant, Carles Puigdemont i Junts han començat una campanya que faran majoritàriament des de la Catalunya Nord, on s'ha traslladat el candidat.

A l'acte de Junts a la Catalunya Nord s'hi han traslladat unes 300 persones, la majoria en autocar (Europa Press/Glòria Sánchez)

Puigdemont, que diu que ell i els independentistes "ja venen plorats de casa pels atacs dels enemics polítics", ha comparat Illa, el PSOE i el PP dient que tots defensen que no s'han de donar esperances a Catalunya, ni ara ni en el futur.

Per això diu que ell, si governa, serà l'únic que sabrà "dir no i prou" al govern espanyol fins que s'aconsegueixin les fites que necessita Catalunya:

"N'hi ha que es presenten, nosaltres irrompem. És el moment que hi hagi un govern que el govern de Madrid senti dir 'no, per aquí no hi passarem, i si vols que ens entenguem hauràs de negociar d'igual a igual, mirant-me als ulls.'"

També a la tarda, des de Gràcia, a Barcelona, la CUP ha començat la campanya centrant el discurs en les polítiques socials i deixant en un segon terme el discurs independentista.

La número 1 per Barcelona, Laia Estrada, ha reivindicat la formació com una opció útil perquè les coses canviïn:

"Defensar la terra, el territori, acabar amb aquesta política desenvolupista de vendre's el país. Defensar vides lliures per a la gent d'aquest país. Això és el que hem vingut a fer la CUP, garantir un nou rumb."

Les números 1 i 2 per BCN, Laia Estrada i Laure Vega, han intervingut en el primer acte de campanya (EFE/Marta Pérez)

Comuns Sumar ha obert campanya a Reus, a les comarques tarragonines, on tenen un diputat i aspiren com a mínim a revalidar-lo.

Jéssica Albiach, acompanyada dels caps de llista de les altres demarcacions, ha reivindicat els Comuns com la garantia d'un futur govern progressista. La cap de llista marca com a prioritats la recuperació dels serveis públics i la lluita contra el canvi climàtic:

"Necessitem un govern, però necessitem que sigui estable, fort, de majories, i que entengui que l'èpica és l'èpica del dia a dia. La nostra èpica és la d'arribar a final de mes i cuidar el planeta. Aquesta és l'èpica dels Comuns i per això som aquí."

Més discret ha estat l'acte de Ciutadans, que ha durat tan sols 10 minuts i s'ha fet a la mateixa seu del partit a Barcelona.

El partit arrencava així una cursa decisiva per al seu futur. L'objectiu és clar: no desaparèixer del Parlament gairebé 7 anys després d'haver guanyat les eleccions.

Ara, amb totes les enquestes en contra, es presenten com l'única opció real d'aturar l'independentisme perquè, a diferència del PP i el PSOE, diuen, no tenen les mans lligades als interessos de Madrid. Així ho ha expressat Carlos Carrizosa:

"Ciutadans és la garantia que no hi hagi tripartits ni majestics, el partit socialista i el Partit Popular obeeixen als interessos d'aquells que volen ocupar La Moncloa, i nosaltres no."

Pel que fa al PP, el primer acte de campanya ha estat a Castelldefels, una de les dues alcaldies grans que tenen a Catalunya.

Génova s'ha bolcat en la campanya, que comptarà amb la participació activa d'Alberto Núñez Feijóo (Europa Press)

En l'acte hi ha participat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que ha assegurat que els populars són l'única alternativa que pot vèncer l'independentisme. El candidat Alejandro Fernández ha enviat un missatge a Pedro Sánchez i Puigdemont:

"Sánchez ens va traslladar que també s'estava pensant anar-se'n, jo els volia dir a tots dos que no dubtin, que siguin resolutius, i que si dilluns se'n van tots dos, tindran tot el nostre suport i comprensió, que els entenem."

Vox ha arrencat la campanya amb una enganxada de cartells davant de la Sagrada Família de Barcelona. El partit d'extrema dreta, a la baixa en les enquestes respecte als resultats del 2021, ha dissenyat una campanya centrada a atiar la por a la immigració i vincular-la amb la inseguretat.

Això, malgrat que el CEO no situa la inseguretat entre les principals preocupacions dels catalans.

Davant d'aquestes dades, el candidat de la formació d'extrema dreta, Ignacio Garriga, ha assegurat que el CEO està "controlat per independentistes" i té "zero credibilitat":

"El criteri o les dades que proporcioni el CEO requereixen la rigorositat o el respecte que mereix el CIS, és a dir, zero. A partir d'aquí, nosaltres som conscients que la realitat que pateixen molts catalans als seus barris és incontestable."

El partit, que encara no té programa electoral, ha dissenyat una campanya amb presència de Santiago Abascal, que participarà en una desena d'actes.

ARXIVAT A:
JuntsERCCsPSCEn comúPPCUPVoxEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut