Londres

Cameron privatitzarà tot el sector públic, llevat de l'exèrcit i la justícia

El primer ministre britànic, David Cameron, vol que tots els serveis públics del país puguin ser gestionats en el futur per companyies privades, amb l'objectiu d'acabar amb el que anomena "el monopoli de l'estat". Els canvis, avançats pel líder conservador en un article al diari "The Daily Telegraph" i que es detallaran oficialment en les pròximes setmanes, permetria a entitats privades gestionar escoles, hospitals o serveis municipals com el manteniment de parcs i carreteres o l'atenció als ancians. Cameron defensa la necessitat d'"un canvi complet" en el sector públic per millorar el servei que es presta als ciutadans, i obre la porta també a la participació de grups de voluntaris i ONGs.

Actualitzat
La idea del primer ministre, exposada en un article publicat a "The Daily Telegraph", és transformar els serveis públics a llarg termini sense haver de legislar cada vegada que es vulgui permetre a una empresa privada involucrar-se en el sector. A les empreses proveïdores se'ls oferirien contractes amb una retribució en funció dels resultats i amb la garantia d'un augment dels ingressos a mesura que augmenti la qualitat el servei. "Crearem un nou concepte, amb el suport de nous drets per als usuaris dels serveis públics i per a un nou sistema d'adjudicació independent, que els serveis públics haurien d'estar oberts a una sèrie de proveïdors que competeixin per oferir un servei millor".

Cameron ha exclòs del pla la seguretat nacional i la judicatura -"on això no tindria sentit"-, però ha defensat que "la resta de sectors pugui estar obert a una diversitat real". Els canvis, ha assegurat, alliberaran el sector públic "de les regnes del control de l'Estat", reduiran la burocràcia, generaran estalvi i permetran acabar amb una era de serveis "antiquats, verticals i en què s'ha de conformar amb el que un rep" .

Cameron ha argumentat que la qualitat dels serveis al Regne Unit ha baixat en els últims anys si es prenen com a referència "països similars", i que això s'està notant en àrees com els índexs de supervivència del càncer i els resultats escolars. "Es posarà el poder en mans de la gent. Els professionals recuperaran la seva responsabilitat. Hi haurà més llibertat, més possibilitats d'escollir i més control local", explica Cameron, que ha aclarit que l'estat seguirà tenint un "paper crucial" per "garantir que el finançament i la competència siguin justes, i garantir que tothom, sense tenir en compte la seva capacitat econòmica, tinguin un accés just als serveis".

El projecte s'ha batejat com "serveis públics oberts" i el seu objectiu principal serà "impossibilitar que l'estat torni als vells mals temps del monopoli de l'estat". "Aquesta és una part vital de la nostra visió de desmantellar el gran govern i construir en el seu lloc una gran societat". El concepte de la gran societat és un dels elements centrals de la política de Cameron, un concepte amb el qual vol donar una participació més gran i responsabilitat social en la gestió del país.

L'oposició laborista i els sindicats diuen que el que amaga realment aquesta política és una gran privatització encoberta de serveis públics fins ara intocables en aquest país com l'NHS, el sistema de Seguretat Social creat després de la Segona Guerra Mundial.
Anar al contingut