Venècia comença a cobrar 5 euros als turistes que vulguin accedir al centre històric

Es tracta d'una mesura experimental per protegir la ciutat del turisme de masses

RedaccióActualitzat

Venècia ha començat a cobrar des d'aquest dijous una taxa de 5 euros als turistes d'un sol dia que vulguin accedir al centre històric. Segons l'Ajuntament, es tracta d'una mesura experimental pionera per lluitar contra la massificació turística d'una ciutat que rep prop de 30 milions de visitants l'any.

La nova taxa es provarà des d'ara i fins a finals de juliol. En concret, la tarifa s'aplicarà en un primer període des d'aquest dijous i fins al 5 de maig. Després, continuarà els dissabtes i diumenges de maig, juny i juliol, fins al dia 14 d'aquest últim mes. En total, 29 dies d'aquest 2024, els considerats de més gran afluència turística.

Per aconseguir el codi d'accés QR caldrà registrar-se prèviament. Quan visitin la ciutat, els turistes hauran de presentar la seva entrada als principals punts d'accés, principalment, a l'Estació de Santa Lucía. L'horari de pagament abastarà de dos quarts de 9 del matí a les 4 de la tarda.

La contribució s'inclou únicament a la zona anomenada Ciutat Antiga en els dies i horaris definits. En canvi, els qui passegin per la Piazzale Roma, Tronchetto, l'Estació Marítima o el moll de San Giobbe, no hauran de pagar.

Així mateix, per aquest 2024, tampoc es cobrarà el pagament en els accessos a les illes més petites, incloent-hi el Lido de Venècia (Alberoni i Malamocco), Pallestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant'Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, la Certosa, San Servolo, S. Clemente, Poveglia.

Entre els qui queden exempts de pagar hi ha els nascuts i residents a Venècia, els menors de 14 anys i personal de policia i de l'exèrcit. Els que hi treballin, estudiants i familiars tampoc pagaran, però hauran de demanar l'exempció.


Mesura urgent

L'alcalde de Venècia, Luigi Brugnaro, ha dit que la mesura s'ha pensat per respondre al problema particular a què s'enfronta Venècia, que és que al voltant del 80% dels seus turistes s'hi estan només un dia. Diversos estudis apunten que una proporció tan elevada de turistes fugaços, que solen gastar poc, empenyen una destinació turística cap a la decadència.

L'alcalde defensa que Venècia és l'encarnació del turisme excessiu i que els residents en pateixen les conseqüències: congestió, danys ambientals i afectacions en el seu estil de vida i cultura.

La població de Venècia és d'uns 50.000 habitants i ha anat disminuint de manera constant durant les últimes dècades, des d'un màxim de 175.000. Si la població cau per sota dels 40.000 habitants, la preocupació de les autoritats és que Venècia deixi de ser una ciutat viva i viable.

L'Ajuntament de Venècia pretén gestionar més bé el flux de visitants a la ciutat (Europa Press / Robert Messer)

Per fer complir la nova norma, la policia municipal i els inspectors autoritzats faran controls aleatoris. Qualsevol persona que no tingui el codi QR adequat haurà de pagar una multa de fins a 300 €.

Tot plegat arriba després que el 2021 es prohibís l'entrada de creuers a la fràgil llacuna de Venècia.


Reduir grans grups i prohibir els altaveus

A més, al gener, l'Ajuntament de la ciutat va prendre una altra decisió: reduir el nombre de persones dels grups acompanyats per guies turístics a 25 membres, és a dir, la meitat dels passatgers d'un autobús turístic, per la visita al centre històric de la ciutat i a les illes de Murano, Burano i Torcello.

També es prohibirà als professionals turístics l'ús d'altaveus que puguin causar "confusió i molèsties" i se sancionarà l'ocupació de carrers estrets, ponts o llocs de pas.

Aquestes mesures, però, encara s'han de ratificar al ple municipal i està previst que entrin en vigor l'1 de juny.

 

ARXIVAT A:
TurismeItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut