janquim

Twit.cat millora l'anàlisi dels missatges catalans al Twitter

Què es diu al Twitter? I en concret, de què parlen els "tuitaires" catalans? Hi ha diverses maneres d'esbrinar-ho, però una de ràpida, sens dubte, és acudir a l'eina Twit.cat, on ja hi ha més de dos mil usuaris registrats. Quatre mesos després de la seva creació presenta millores sobre l'anàlisi de missatges i perfils i també noves formes de compartir la informació.

Actualitzat
Twit.cat millora les seves eines d'anàlisi per convertir-se en un panorama dels missatges que els usuaris catalans envien i reben amb el Twitter.

Aquest servei, estrenat al juny passat, aglutina més de dos mil usuaris que s'hi han registrat, afegits a una base inicial seleccionada pels seus creadors. Des d'aleshores, s'ha convertit en un dels instruments útils per avaluar les tendències d'opinió entre aquests milers de "tuitaires" catalans.

Dades públiques dels usuaris

Des d'ara, incorpora l'accés als perfils, per conèixer millor qui són aquests usuaris, que es poden buscar també en un índex alfabètic. També hi han afegit cerques termporalitzades per saber les puntes de missatges en un dia concret o una hora determinada, per esbrinar qui emet missatges a quina hora o què es va dir mentre succeïen uns fets rellevants.

A banda de la millora de l'analítica, Twit també presenta uns ginys ("widgets") que permeten incrustar al web personal un flux d'actualització de les deu etiquetes ("hashtag") més populars o de qualsevol qüestió que s'introdueixi en el requadre de cerca. El mateix Twitter ja ofereix aquesta opció, però en aquest cas es tracta de saber què es diu en un entorn específic, el que conformen els usuaris registrats en aquest servei.

Lupa i penell

Twitt és una creació d'Initec i és el seu director, Dani Casanovas, qui explica que la intenció és dotar els usuaris d'una eina que sigui una lupa escalable, "per saber més bé què es diu a Catalunya a través de Twitter".

En diverses situacions recents com ara la vaga general o la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia, Twit.cat ha contribuït a entendre quines eren les tendències més destacades entre un grup nombrós d'usuaris que, tot i que no representa de forma estadística el conjunt del país, sí que mostra una impressió molt aproximada dels estats d'opinió. Les tendències en els missatges són com un penell que indiquen d'on bufa el vent a la xarxa catalana.

Es dóna la circumstància que fa pocs dies s'ha arribat a superar el milió de missatges emmagatzemats en aquest servei des que va començar abans de l'estiu. La dada sembla apuntar a una certa activitat intensa amb el Twitter però encara hi ha pendent ampliar la base d'observació amb la incorporació de més usuaris.

Exemple

Aquest giny que s'incrusta com a mostra presenta les deu etiquetes més populars cada vegada que s'actualitza. Amb el benentès que no són les preferides de tots els catalans que fan servir el Twitter, sinó d'aquells que s'han apuntat a Twit.cat.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut