janquim

Vaguistes i no vaguistes aprofiten que internet sí que funciona per fer servir les xarxes socials i els canals d'informació

La vaga general té el seu ressò particular a les xarxes però això no és cap novetat. Tot el que és important per a la gent també ho és a internet, perquè internet no és res més que un gran sistema de connexió entre les persones, i amb les dades i els objectes, o sigui, amb el món. Ara bé, que no sigui inesperat no significa que tingui interès. Tot al contrari.

Actualitzat
Els partidaris de la vaga fan servir les xarxes socials per defensar la seva posició, tant amb pàgines a Facebook com amb diversos blogs. I els que s'hi oposen també recorren al mateix procediment. Perquè aquests recursos ja formen part de la mateixa naturalesa del verb "comunicar". Per això un grup que no amaga el seu posicionament proposa que s'enregistrin imatges dels piquets amb els mòbils i si hi ha intimidació s'exposi a la vista de tothom.

Eines per als vaguistes

Tot això és possible perquè a internet no hi ha vaga. Les empreses d'abast global tenen la seva seu en països on avui no se'n fa. Els operadors han garantit la transmissió de dades i veu i els subministradors d'energia no han aturat el servei. Vet aquí l'essència d'internet.

Gràcies a això, els vaguistes han pogut fer servir les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per convocar la seva protesta amb webs específics de CCOO i UGT , amb una sèrie de vídeos, i amb informació concreta, per exemple sobre la disminució del consum elèctric.

Etiquetes per seguir la jornada

Els que treballen també han compartit la seva situació, per exemple al Twitter. Aquest servei és una vegada més el canal per on circula la informació més immediata. Amb les etiquetes #29S, #vagageneral o #huelgageneral es poden trobar els missatges que emeten els usuaris.

Els piquets de vaguistes són la qüestió que més controvèrsia suscita. Un vídeo penjat pels mateixos vaguistes exposa la seva actuació, en aquest cas a Madrid. Tothom que vulgui, només amb un mòbil té l'ocasió d'enregistrar imatges i distribuir-les. Una situació que no es podia produir en les vagues generals anteriors. La del 2002 va comptar amb els famosos SMS que van explotar com a mecanisme de convocatòria l'any 2004. Però aquesta és la primera vaga general amb tantes eines de comunicació a l'abast de tantes persones.

Els piquets també han merescut comentaris irònics, com els que proposa un estrany "miccionari" que ja fa setmanes que exhibeix el seu humor a Twitter. D'altres han deixat comentaris més àcids i n'hi ha que s'han sorprès de la seva eficàcia. Els efectes sobre la mobilitat són al pinyol de molts altres missatges.

Diàleg de diputats

La transparència d'internet permet detectar una conversa entre dos diputats del Parlament, que serveix tan sols d'exemple, tant de la capacitat de debat que les eines ofereixen com d'un to respectuós entre opinions contraposades. Dolors Camats (IC) i Carles Puigdemont han mantingut un breu diàleg sobre l'actuació dels piquets a Girona. El resum d'aquest intercanvi que és públic seria aquest: Puigdemont adverteix sobre l'actuació dels piquets, Camats li replica que ella té informació on s'assegura que no hi ha incidents, i el gironí torna per assegurar que ell mateix n'és testimoni. Els diàlegs entre els electes queden a la vista dels electors.

"Piquet digital"

Molts usuaris de les eines d'internet avui treballen com a empleats o bé com a autònoms o com a petits empresaris, emprenedors que no deixen escapar l'ocasió per opinar sobre la protesta. D'altres, han preferit prendre-s'ho amb bon humor. I els que tenen una afinitat oberta han volgut anunciar que el seu blog fa vaga o que actua com un "piquet digital". D'altres recorden una peça musical de l'obra "Flor de nit" que du per títol, justament, "Vaga general" a través del servei Spotify. Sí, aquest lloc dedicat a la música també funciona avui.

L'ús intensiu d'internet i les seves possibilitats de comunicació aconsegueix que els principals esdeveniments que afecten el conjunt de la població hi trobin un ressò cada vegada més ampli, també amb ganes de fer broma. La vaga general d'avui no n'ha estat una excepció, i és una prova més que els canals d'informació tradicionals tenen alternatives, molt més encara quan hi ha mitjans informatius que, paradoxalment, serveixen les dades als ciutadans de forma restringida a causa dels serveis mínims.

Precedents

Les reaccions davant l'anunci del que es va anomenar la "tisorada" ja deixava clar que internet també seria un escenari. Ja s'havia percebut amb força el dia de l'editorial conjunt sobre l'Estatut, el dia que se'n va saber la sentència o la jornada de protesta del 10 de juliol.

El president del Parlament, Ernest Benach, s'ha referit a la protesta d'avui com una "vaga 2.0". Però potser ja no caldrà repetir-ho i ni tan sols fer servir aquesta expressió que no entén quasi ningú. Sense números ni punts, la realitat és que les xarxes que connecten milers de persones funcionen. La gent comparteix enllaços, imatges i opinions i les TIC canvien de manera radical tant les possibilitats d'accedir a la informació com l'oportunitat de contribuir-hi de forma personal. La jornada d'avui n'és una altra demostració.
Anar al contingut