Vaticà

La pederàstia no és l'única creu del pontificat de Benet XVI

Quan va morir el papa Joan Pau II, el cardenal Joseph Ratzinger tenia pensat retirar-se per dedicar-se a l'escriptura i fer, tan sols, alguna aportació esporàdica a l'Església. La seva intenció va capgirar-se amb la "fumata" blanca del 19 d'abril del 2005. Des d'aleshores, els cinc anys de pontificat del papa Benet XVI han acumulat un seguit de controvèrsies i frases desafortunades sobre temes molt diversos.

Actualitzat
Nazisme i Alemanya: Interpretació "sui generis" de l'holocaust
Durant el peregrinatge del papa Ratzinger al camp d'extermini d'Auschwitz, al maig del 2006, va atribuir la responsabilitat dels crims del nazisme exclusivament a un "grup de criminals" i va eludir el deure polític d'Alemanya. Benet XVI va exonerar amb les seves paraules el poble alemany, segons ell, "abusat" i "utilitzat com a instrument de destrucció". El discurs va causar una gran polèmica entre la comunitat jueva, coincidint amb el ressorgiment de veus negacionistes de l'holocaust. El que sí que va reconèixer el Papa va ser que "els governants del Tercer Reich van voler aixafar tot el poble jueu".

Islam i violència: Indignació del món musulmà
Quatre mesos més tard, al setembre del 2006, el Papa va tornar a encendre la indignació, en aquest cas, entre el món musulmà. En una conferència sobre la fe i la raó a la universitat alemanya de Ratisbona, a Baviera, la seva regió natal, va utilitzar la frase d'un emperador bizantí que diu "mostra'm allò que Mahoma ha aportat de nou i només trobaràs coses malvades i inhumanes". Diferents dirigents musulmans van criticar també que el Papa assegurés que "la Jihad, guerra santa, està en contra de Déu".

Amèrica Llatina i conversió: "Purificació" de cultures indígenes
El 2007, en un viatge pel Brasil, Joseph Ratzinger va negar que després del descobriment d'Amèrica l'Església imposés cap doctrina, sinó que va ser "una trobada" que va provocar la conversió al catolicisme dels pobles autòctons d'Amèrica. Davant la indignació dels representants de grups indígenes, el Papa va insistir que la fe cristina va enriquir les cultures precolombines i que "l'anunci de Jesús i del seu evangeli no va suposar, en cap moment, l'alienació de les cultures anteriors".

Avortament i política: Excomunió innegociable
Abans de trepitjar el Brasil, des de l'avió, el Papa ja havia alimentat una altra polèmica oberta, en aquest cas l'avortament. El pontífex va reafirmar-se en la seva decisió d'excomunicar "els polítics que donin suport a la legalització de l'avortament" i va reiterar que la interrupció de l'embaràs "no és negociable". Les seves paraules normalitzaven l'expulsió de l'Església dels legisladors mexicans que van permetre la legalització de l'avortament en les primeres 12 setmanes d'embaràs.

Missa en llatí i Vaticà II: Apropament als tradicionalistes.
L'estiu del 2007, el Papa va autoritzar per decret una major utilització de les misses en llatí. També va subratllar que el missal del Concili Vaticà II "és i roman" com la forma normal de la litúrgia. Amb aquest pas, Benet XI accedia a les reivindicacions dels catòlics tradicionalistes i inquietava els progressistes, que consideren el Concili Vaticà II com una ruptura. Grups de jueus van expressar la seva preocupació perquè el decret ressuscitava oracions que demanen als catòlics pregar per la conversió dels jueus.

Integrisme i negacionisme: Rehabilitació de Williamson

El gener del 2009, de nou per decret, el Papa va aixecar l'excomunió de quatre bisbes expulsats feia 20 anys, entre ells el britànic negacionista Richard Williamson. Representants de l'Església catòlica, dels jueus i del govern francès van criticar intensament la decisió del Papa davant la rehabilitació dels seguidors del cismàtic i ultraconservador Marcel Lefebvre.

Preservatius i sida: El preservatiu no és la solució
En el seu primer viatge apostòlic a l'Àfrica, Benet XVI va reafirmar l'oposició de l'Església a l'ús del preservatiu en la lluita contra la sida, on més de 25 milions de persones han mort per aquesta malaltia. Ratzinger va insistir que "no es pot superar la sida amb la distribució de preservatiu; al contrari, augmenten el problema".

Pius XII: Un sant sota sospita
Abans d'acabar el 2009, el Papa va impulsar la beatificació del Pius XII, un ultraconservador fortament criticat per la comunitat jueva per la seva passivitat davant i durant l'holocaust. L'ofensa es va viure especialment entre els jueus de Berlín i Roma.

Pederàstia: Cadena d'escàndols

L'any 2010 s'han destapat un seguit de casos d'abusos sexuals a menors per part del clergat i sota la sospita de la connivència de les altes esferes eclesiàstiques. La polèmica, encetada a Irlanda, esquitxa ja diferents països europeus, on la tònica ha estat el silenci i la inacció dels líders catòlics.
Anar al contingut