Ciutat del Vaticà

El Papa admet "injustícies" i "patiments" en la colonització i evangelització d'Amèrica

El papa Benet XVI reconeix públicament les ombres que van envoltar la colonització del continent americà. Després de les seves polèmiques declaracions durant el seu viatge al Brasil, on va criticar l'avortament i la Teologia de l'Alliberament, el pontífex ha parlat ara dels patiments i injustícies que es van produir durant l'evangelització dels indígenes. Aquestes declaracions han arribat després que el president de Veneçuela, Hugo Chávez, reclamés al Papa que demanés disculpes.

Actualitzat
Pocs dies després del viatge que el papa va fer per l'Amèrica Llatina, Joseph Ratzinger ha hagut de reconèixer les "injustícies" i els "patiments" causades pels cristians durant els anys de colonització i evangelització d'Amèrica. Les paraules del Papa han arribat després que Chávez, durant la visita papal, tot i declarar-se catòlic, critiqués obertament Benet XVI. El president Veneçolà va exigir una disculpa del Papa per la imposició del catolicisme als indígenes després d'escoltar un discurs del pontífex en què afirmava que "l'Església havia purificat els indis i que tornar a les seves religions originals seria un retrocés". Benet XVI, a més, va negar aleshores que l'evangelització fos imposada i va trobar "motiu de preocupació" el retorn de "certes ideologies o formes de govern autoritàries que es creien superades", en una crítica dirigida contra el corrent populista i indigenista que defensa el president bolivià Evo Morales i al qual Chávez dóna suport obertament.

Després d'escoltar el Papa, Chávez va dir que no entenia com es podien fer aquestes afirmacions quan "van arribar aquí i van entrar a sang, plom i foc. Encara estan calents els ossos dels màrtirs indígenes en aquestes terres", va dir. "Aquí amb Colom no va arribar Crist, va arribar l'Anticrist. L'holocaust indígena va ser pitjor que l'Holocaust de la II Guerra Mundial i ni el Papa ni ningú pot negar-ho", va afegir.

Ara, des de la Ciutat del Vaticà, el pontífex ha reconegut que durant la colonització i evangelització d'Amèrica, juntament amb les llums que ell veu, també hi va haver ombres. Amb tot Benet XVI ha evitat demanar disculpes pels desgavells que es van poder cometre. "Encara que no passem per alt les diverses injustícies i el sofriment que va implicar la colonització, l'Evangeli ha expressat i segueix expressant la identitat de les gents d'aquesta regió", ha conclòs.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut