Mallorca

L'explosió d'una bomba adossada activada a distància mata dos guàrdies civils a Calvià

Dos guàrdies civils han mort aquest dijous a conseqüència d'un atemptat d'ETA a la localitat mallorquina de Palmanova, a Calvià. L'origen de l'explosió ha estat una bomba adossada a un cotxe patrulla activada a distància. El cotxe estava aparcat a prop de la caserna de la Guàrdia Civil de Palmanova, a només deu quilòmetres del palau de Marivent. Poc després de l'atemptat, s'ha localitzat una segona bomba adossada en un cotxe patrulla d'una altra caserna de Palmanova. Els artificiers han intentat desactivar-la, però finalment han optat per fer-la explotar amb una detonació controlada. Aquest atemptat és el primer que causa morts a les Balears.

Actualitzat
La policia ha establert un perímetre de seguretat de dos quilòmetres al voltant del lloc de l'explosió i això ha fet que molts turistes que hi ha allotjats a la zona no poguessin sortir dels seus hotels. També s'han tallat tots els accessos per carretera a Palmanova i s'han tancat durant dues hores totes les operacions a l'aeroport de Son Sant Joan, i a tots els ports de l'illa. El tancament ha obeït a l'aplicació de "l'operació gàbia", una mesura per intentar evitar que els autors de l'atemptat puguin sortir de l'illa.

Explosió controlada d'una segona bomba adossada en un altre cotxe patrulla

Poc després de l'atemptat, s'ha localitzat una segona bomba adossada en un cotxe patrulla d'una altra caserna de Palmanova. Els artificiers han treballat per intentar desactivar-la, però finalment han optat per fer-la explotar amb una detonació controlada. Abans de l'explosió s'han desallotjat els veïns de la rodalia. Segons sembla, el cotxe patrulla, un Nissan Patrol, feia un mes que estava aparcat al mateix lloc.

Tant la delegació del govern a les Balears com la Conselleria d'Interior de l'executiu autonòmic han manifestat el seu convenciment que l'atemptat és obra d'ETA. El delegat del govern, Ramon Socias, ha dit que no descarta que els terroristes tinguin un pis franc a Mallorca. L'atemptat d'aquest dijous és el primer que causa morts a les Illes.

Identificats els guàrdies civils morts

Aquest divendres aniran a Palma el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del PP, Mariano Rajoy, que visitaran la capella ardent pels dos guàrdies civils morts, que ja s'han identificat. Es tracta de Carlos Sáenz de Tejada García i Diego Salva Lezaún. El primer, de 28 anys, havia nascut a Burgos i era guàrdia civil, mentre que el segon, de 27 anys, havia nascut a Pamplona i era alumne en pràctiques. El funeral per les dues víctimes tindrà lloc a la 1 del migdia a la catedral de Palma i el presidirà el príncep Felip.

Fins al lloc de l'atemptat s'hi ha desplaçat el president del Govern Balear, Francesc Antich, i des de Madrid ho ha fet el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha explicat que encara no se sap quin tipus d'explosiu s'ha utilitzat en l'atemptat que ha costat la vida als dos agents i si es tracta o no d'una bomba adossada.

Rubalcaba, acompanyat de la ministra de Defensa, Carme Chacón, ha afirmat que els dos policies que han perdut la vida en l'atemptat havien estat utilitzant el cotxe patrulla durant tot el matí. El titular d'Interior ha enviat la seva "solidaritat" a les famílies de les víctimes. "ETA ha de saber que els demòcrates som molt més forts que ells", ha afegit Rubalcaba.
 

Treballadors dels hotels de la zona han explicat que alguns turistes, després de l'atemptat, volien cancel·lar les reserves. De fet, des del Regne Unit s'han llançat missatges alarmants sobre el risc de viatjar a Espanya pel risc d'atemptat terrorista, i els mitjans de comunicació dels principals països d'on procedeixen els turistes de les illes també han mantingut el seu públic puntualment informat. Per la seva banda, altres testimonis han explicat que l'impacte de l'explosió s'ha sentit fins a la platja i ha provocat una gran commoció.

Segon atemptat en poc més de 24 hores 

Aquest ha estat el segon atemptat de la banda en poc més de 24 hores, després que aquest dimecres, de matinada, una furgoneta carregada amb una gran quantitat d'explosiu va destrossar la casa caserna de la Guàrdia Civil a Burgos, on dormien 120 persones, una quarantena de les quals eren nens. Fonts policials apunten que, si finalment es confirma que ETA ha tornat a atemptar sense cap avís previ, es podria interpretar com un canvi d'estratègia de la banda.

L'atemptat també coincideix amb el que havia de ser el primer dia de vacances del rei a Mallorca. De fet, l'atemptat ha tingut lloc a només deu quilòmetres del palau de Marivent, residència d'estiu dels reis d'Espanya.

L'atemptat coincideix també amb l'aniversari d'ETA. Aquest divendres la banda terrorista compleix 50 anys d'existència. El 31 de juliol del 1959, Ekin -"escometre", en euskera-, una organització juvenil universitària nascuda set anys abans a Bilbao, després d'una aproximació fallida al PNB, es convertia en Euskadi Ta Askatasuna (ETA), organització partidària de l'acció directa i calcada dels molts moviments d'alliberament nacional que en aquells anys abundaven a tot el món.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut