Burgos

Una furgoneta bomba fa prop de 60 ferits en una caserna de la Guàrdia Civil a Burgos

Una furgoneta bomba ha esclatat aquest dimecres a la matinada prop d'una caserna de la Guàrdia Civil de Burgos i ha provocat prop de 60 ferits lleus i moltes destrosses. Els ferits serien agents i familiars que viuen a la caserna i que han estat assistits pels serveis d'emergència. L'explosió s'ha produït sense avís previ i, tot i que encara ningú n'ha reivindicat l'autoria, tot apunta a ETA. En aquest sentit, Manuel Chaves, vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, ha afirmat que "ETA ha buscat una matança totalment indiscriminada".

Actualitzat
Ningú havia avisat de la col·locació de l'artefacte, ni tampoc ningú ha reivindicat fins ara l'atemptat, però fonts de la investigació i el mateix ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, han atribuït l'acció a la banda terrorista ETA. L'atac s'ha fet amb una furgoneta que estava aparcada al darrere de la caserna de la Guàrdia Civil i que tenia una matrícula doblada de Burgos. L'explosio ha fet prop de 60 ferits, que ja han pogut tornar a casa. Aquesta matinada a alguns els han hagut d'ingressar per ferides lleus.

Els afectats són guàrdies civils i familiars seus residents a la caserna, però també hi ha veïns dels edificis pròxims. A la caserna hi havia dormint unes 120 persones, entre elles 41 nens. Pel ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha estat un atemptat propi de canalles que, per sort, ha fallat.

I és que segons algunes fonts, la furgoneta estava carregada amb 200 quilos d'explosius. La potència de l'explosiu ha deixat a l'aire alguns dels pisos de l'immoble i ha provocat un gran esvoranc. Els danys en edificis del voltant han obligat a desallotjar alguns d'aquests immobles de forma preventiva.

Un atemptat fallit que buscava matar


De moment, ningú n'ha reivindicat l'autoria, tot i que les forces de seguretat apunten a ETA. Des del govern espanyol, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba ha assegurat que és un "un gran atemptat fallit que buscava víctimes mortals". Rubalcaba ha titllat els membres d'ETA d'"assassins, salvatges i embogits".

En un gest no habitual, un alt representant del govern basc ha comparegut en la mateixa roda de premsa que el ministre de l'Interior per valorar l'atemptat. La lehendakari en funcions, Isabel Celaá, s'ha desplaçat fins a Burgos, on ha volgut traslladar el suport de la població basca a la de Burgos. El lehendakari, Patxi López, es troba de vacances però ha condemnat l'atemptat i ha mostrat el seu suport a les víctimes al seu blog.

També Manuel Chaves, vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, que ha declarat que "ETA ha buscat una matança totalment indiscriminada" i que no ha pensat en les possibles víctimes mortals "en dones, embarassades, nens, en persones, en éssers humans en definitiva". El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha assegurat que els autors de l'atemptat acabaran a la presó.

Per la seva banda, el portaveu del grup popular al Parlament Europeu, Jaime Mayor Oreja, ha interpretat que aquesta acció terrorista és una forma de pressió per negociar amb el govern central.

El president de la Generalitat, José Montilla, també ha condemnat l'atemptat en un acte a Madrid organitzat pel Fòrum Europa. Montilla ha reclamat cohesió política i ha recordat que "a tots ens uneix" el rebuig a la violència terrorista.

L'alcalde de Burgos, Juan Carlos Aparicio, ha explicat, a "El matí de Catalunya Ràdio", que tot i no tenir dades de la investigació té "la convicció moral" que és ETA qui hi ha al darrere de l'atemptat d'aquesta matinada i que el seu objectiu era causar moltes víctimes. A l'edifici, hi viuen habitualment unes 90 famílies, tot i que moltes d'elles estaven de vacances aquests dies.


NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut