Brussel·les

La UE aprova una missió militar contra la pirateria en aigües de Somàlia

Els ministres de Defensa dels 27 han donat llum verda a una operació naval contra la pirateria en aigües properes a Somàlia. L'objectiu és protegir les embarcacions que naveguen per aquesta zona. I és que, en els últims quatre anys, uns 200 vaixells han estat víctimes de segrestos i robatoris. En aquesta operació, la primera d'aquest tipus engegada per Brussel·les, hi participaran un mínim de nou països i estarà dirigida per un alt comandament britànic. Espanya hi destinarà dos vaixells i 300 soldats.

Actualitzat
I és que embarcacions amb bandera espanyola han estat víctimes de la pirateria. L'exemple més recent és el del pesquer basc "Playa de Anzoras", que va poder escapar d'un intent de segrest. No va tenir la mateixa sort el "Playa de Bakio". Aquest pesquer també basc va ser segrestat. Després d'una setmana de negociacions diplomàtiques, els seus mariners van ser posats en llibertat. 

D'altra banda, els ministres d'Afers Estrangers s'han reunit per preparar la cimera entre la Unió Europea i Rússia el pròxim divendres a Niça. La trobada vol apropar posicions després de les divergències sorgides entre Moscou i Brussel·les pel conflicte del Caucas.

El principal escull és l'oposició de les repúbliques bàltiques, especialment Lituània, i d'alguns països de l'est d'Europa per la instal·lació de míssils russos a Kaliningrad. El govern de Dmitri Medvédev va prendre aquesta decisió en resposta a l'acord entre els Estats Units i la República Txeca per instal·lar un escut antimíssils en territori europeu. Kaliningrad és una zona russa pròxima al mar Bàltic i a tocar de Polònia i les repúbliques bàltiques, molt reticents a aproximar-se a Rússia en sentir-se amenaçades pels míssils.

Davant d'aquestes reticències, l'alt representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Javier Solana, ha assegurat que cal apostar pel mal menor. "Per l'interès de la Unió Europea és millor mantenir una relació estructurada amb Rússia que quedar-ne al marge."
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut