Madrid

Alliberats els mariners del "Playa de Bakio", segrestats durant sis dies per pirates somalis

La vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernandez de la Vega, ha anunciat l'alliberament de la tripulació del tonyiner "Playa de Bakio", que va ser segrestat diumenge passat per un grup de pirates somalis. La resolució del segrest arriba després d'intenses accions diplomàtiques i polítiques del govern espanyol. El vaixell ja navega amb total llibertat i tota la tripulació està en perfectes condicions. El govern ha posat en marxa un dispositiu per rellevar els mariners al més aviat possible i que puguin reunir-se amb les seves famílies. Mentre que la vicepresidenta De la Vega ha dit que l'alliberament és "un èxit de la diplomàcia" i no ha aclarit si s'ha pagat un rescat, fonts somalis asseguren que els pirates haurien rebut un rescat d'1,2 milions d'euros.

Actualitzat

El "Playa de Bakio" es trobava a unes 250 milles de les costa de Somàlia pescant tonyina, amb 26 tripulants a bord, quan quatre persones van atacar-lo amb llançagranades i el van segrestar. Via telefònica, un dels assaltants va confirmar que es tractava d'un grup somali que havia segrestat el vaixell per diners.

Després de sis dies, el segrest ha arribat al final. Mentrestant, hi ha hagut una intensa activitat diplomàtica per part del govern espanyol, segons ha explicat la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, que ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per donar a conèixer la notícia de l'alliberament.

El "Playa de Bakio" navega "cap a aigües més segures" escortat pel navilier de l'Armada espanyola "Méndez Núñez", que el govern va enviar a la zona quan es va donar a conèixer el segrest. Es dirigeix cap a les illes Seychelles, on s'espera que arribi d'aquí a unes 70 hores. De la Vega ha explicat també que ja s'ha engegat un dispositiu per poder rellevar la tripulació tan aviat com sigui possible. L'objectiu és que es puguin reunir amb els seus familiars com abans millor.

De la Vega no aclareix si s'ha pagat rescat

La vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega ha donat les gràcies a l'armador, amb qui ha assegurat que el govern ha treballat en estreta col·laboració, cosa que ha permès, juntament amb la diplomàcia, segons la vicepresidenta, arribar a un desenllaç. De la Vega, però, no ha volgut aclarir si s'ha pagat un rescat als segrestadors.

Qui sí que s'ha volgut referir a l'existència d'un rescat ha estat el president de l'autoritat portuària de la localitat somali d'Haradhere, Abdisalam Jalif Ahmed, que assegura que els pirates haurien rebut 1,2 milions de dòlars, uns 766.000 euros, a canvi d'alliberar els mariners.

Segons ha declarat Ahmed, les autoritats somalis han estat informades pels seus serveis d'intel·ligència que els pirates "han rebut 1,2 milions de dòlars que van ser lliurats en un vaixell petit". També ha afegit: "Tenim entès que els pirates van arribar a la localitat d'El Hud, on van llogar uns cotxes amb els quals van marxar".

De la seva part, De la Vega ha destacat que es tracta d'una bona notícia i ha reiterat que l'executiu ha treballat des de tots els fronts per aconseguir un final feliç per al segrest, i que les gestions engegades a partir del segrest no s'aturaran per tal de garantir a partir d'ara la seguretat dels mariners a alta mar. D'aquesta manera ha expressat De la Vega la voluntat del govern espanyol de lluitar contra la pirateria en coordinació amb la comunitat internacional.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut