Moscou

Rússia respon a l'escut antímissils dels EUA amb coets al mar Bàltic

El president rus, Dmitri Medvédev ha anunciat la intenció del seu govern d'instal·lar coets Iskander a Kaliningrad, territori rus a la zona del mar Bàltic. Aquest punt és un enclavament estratègic per la seva proximitat a països europeus com Alemanya, Polònia o les repúbliques bàltiques. És la resposta de Moscou a les intencions de Washington de col·locar un escut antímissils a la República Txeca.

Actualitzat
Els coets Iskander poden recórrer entre 50 i 300 quilòmetres amb càrregues de fins a 480 quilos i són, per tant, una amenaça pels països que envolten Kaliningrad. En un discurs a la nació, Medvédev no ha amagat l'objectiu de la mesura: "Neutralitzar en cas de necessitat" el sistema antímissils nord-americà.

La primera reacció ha estat la del govern alemany, que ha titllat la decisió "d'equivocada" i en un moment inoportú. El ministeri d'Afers Estrangers alemany no ha volgut afegir res més a l'espera de saber més detalls del projecte, però ha remarcat que la posició d'Alemanya és debatre-ho en el si de l'OTAN.

Allargar el mandat presidencial


El dirigent rus ha manifestat la intenció del govern d'allargar de quatre a sis anys el període del mandat del president i que la Duma, la cambra de diputats, es renovi cada cinc anys en comptes de cada quatre. Medvédev ha assegurat això no és una reforma de la Constitució sinó una correcció.

Geòrgia

Dmitri Medvédev ha parlat als ciutadans sobre altres temes destacats com és el cas de Geòrgia. El president rus ha defensat la intervenció militar al conflicte entre Geòrgia i Ossètia del Sud i ha acusat l'OTAN i els Estats Units d'aprofitar el moment per millorar la seva situació estratègica al mar Negre i avançar en els seus plans d'intal·lar un escut antímissils a la República Txeca.

La crisi econòmica


Pel que fa a la situació econòmica mundial, el govern rus n'ha culpat directament Washington. La crisi va començar "als Estats Units i va arrossegar la resta de mercats financers del planeta". Va ser provocada "per greus errors". Rússia pateix les conseqüències de la crisi, però "en sortirà enfortida".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut