Milers de refugiats esperen l'ajuda humanitària (Foto: Reuters)
Milers de refugiats esperen l'ajuda humanitària (Foto: Reuters)
Nairobi

Arriba el primer avió del pont aeri amb ajuda humanitària per a Somàlia

Aquesta tarda s'ha enlairat des de Nairobi fins a la capital somali, Mogadiscio, el primer avió amb aliments que posa en marxa un pont aeri humanitari impulsat pel Programa Mundial d'Aliments de l'ONU i que ja ha arribat a la seva destinació. L'avió havia d'haver sortit aquest dimarts de Nairobi, però, per problemes administratius, el viatge es va haver d'ajornar fins aquest dimecres. L'avió transporta 10 tones d'aliments altament nutritius pensats especialment per alimentar nens desnodrits. Està previst que altres avions amb aliments comencin a arribar en els pròxims dies a Mogadiscio, però també a altres poblacions afectades per la sequera.

Actualitzat
Segons l'agència de les Nacions Unides per als refugiats, unes 100.000 persones haurien arribat en les últimes setmanes a la capital somali en busca d'aigua i aliments. No obstant això, la falta de menjar també afecta Mogadiscio, cosa que ha desembocat en saquejos i enfrontaments entre la població, segons ha denunciat l'ONU.

A més, les agències humanitàries de l'ONU tenen problemes per fer arribar ajuda a les zones del sud de Somàlia, que controla la milícia integrista islàmica Al-Shabab. Segons ha alertat la subsecretària general adjunta per a Afers Humanitaris de l'ONU, Catherine Bragg, els barren el pas en considerar que la declaració de fam recent és un element propagandístic.

L'ONU ha recordat que fa un any que alerta d'una situació que no ha aparegut "en dues setmanes", si bé ara ja necessita una actuació "accelerada". "Sabem que ja han mort milers de persones i no podem permetre que la situació es deteriori més", ha dit la responsable de l'ONU.

Gairebé la meitat de la població somali, uns 3,7 milions de persones, té una crisi humanitària. D'aquestes, 2,8 milions viuen al sud, segons dades de les Nacions Unides.
Anar al contingut