La sequera que viu la Banya d'Àfrica és la pitjor des de fa 60 anys i amenaça 12 milions de persones a Somàlia.
La sequera que viu la Banya d'Àfrica és la pitjor des de fa 60 anys i amenaça 12 milions de persones a Somàlia.
Mogadiscio

La guerrilla islamista de Somàlia no deixarà entrar les ONGs que volen combatre la fam

La guerrilla integrista de Somàlia no deixarà que les Nacions Unides entrin al territori que controlen per socórrer els civils afectats per la sequera que hi ha a la zona. L'ONU va decretar l'estat d'emergència extrema al sud del territori, on més de tres milions de persones estan en risc de morir de fam.

Actualitzat
El factor humà molesta la guerrilla islamista somali. La milícia integrista ha advertit que no deixarà entrar al seu territori les agències humanitàries internacionals. I a més, assegura que la fam no existeix, reconeix que falten aigua i aliments, però afirma que la situació està sota el seu control. Les agències asseguren que, a més, els integristes impedeixen que la població famolenca surti del país per anar als camps de refugiats.

La sequera castiga bàsicament Etiòpia, Kènia, però, sobretot, Somàlia, en guerra civil, amb un territori fragmentat en diversos bàndols. Les dues províncies que l'ONU ha declarat en estat de fam estan sota control de la guerrilla islamista que pugna per arribar al poder.

Sense govern

Les sequeres són cícliques en aquesta part del món, però no és un infortuni purament natural. Hi ha causes polítiques. Somàlia no té administració, ni dolenta ni poc eficaç, simplement no en té. El front de guerra, a més, impedeix que arribi l'ajuda. És més fàcil sobreviure al teu poble, però la meitat dels somalis han deixat casa seva a causa dels combats. És cert que hi plou poc, però és més difícil sobreviure quan no es pot treballar la terra per culpa de la guerra i quan els bandolers roben la collita.

Anar al contingut