Somàlia

L'ONU declara en situació de fam dues regions del sud de Somàlia

Les Nacions Unides declaren de manera oficial la situació de fam en dues regions del sud de Somàlia, Bakool i Bajo Shabele. Aquesta situació no es donava a la regió de la banya d'Àfrica des de feia dues dècades. La combinació de la guerra, la falta de pluges i un encariment dels aliments ha provocat que més de 2,8 milions de persones hagin hagut d'abandonar les seves llars per fugir de la fam.

Actualitzat
El coordinador dels assumptes humanitaris de l'ONU a Somàlia, Mark Owen, ha declarat: "Cada dia que ens retardem a donar assistència és, literalment, qüestió de vida o mort per als nens i les seves famílies a les àrees afectades per la fam". Hi afegeix: "Si no actuem ara, la fam s'estendrà a vuit regions del sud de Somàlia en els pròxims dos mesos a causa de les collites pobres i als brots de malalties infeccioses". Aquesta situació condemna al país, com a mínim, fins al gener vinent que és quan es recullen les collites.

El sud de Somàlia està sota el control de la milícia integrista islàmica Al Shabab, vinculada a Al-Qaeda. El 5 de juliol passat la milícia va aixecar la veda imposada el 2010 perquè les organitzacions humanitàries operessin als seus dominis.

Acció contra la Fam ha denunciat aquest dimarts que un terç dels infants del sud del país pateixen desnutrició aguda. Segons els informes un 80,7% dels menors dels 1.443 menors atesos als seus centres del departament de Wajid pateix desnutrició, mentre que el percentatge arriba al 71,6% a Mogadiscio. L'ONG coordina 16 centres de tractament contra la desnutrició infantil, treballa en la recuperació de pous i en projectes de sanejament d'aigües, desenvolupa programes de seguretat alimentària i prepara el lloguer de diversos avions per distribuir l'ajuda humanitària.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut