Barcelona

Xavier Trias, proclamat alcalde de Barcelona en minoria després de 32 anys de governs socialistes

L'alternança política ha arribat, després de 32 anys, a l'Ajuntament de Barcelona. Xavier Trias ha estat investit alcalde de la ciutat, que per primer cop serà comandada per un convergent. No ho ha fet amb majoria absoluta, situada als 21 regidors, però sí amb el suport dels 15 regidors de CiU i amb els dos d'Unitat per Barcelona, representats per Jordi Portabella i Joan Laporta. Aquesta formació, i també el PP i PSC, s'han ofert a arribar a acords puntuals per afavorir la governabilitat. El consistori es constitueix sense que el Tribunal Constitucional hagi pres una decisió ferma sobre el regidor que es disputen CiU i el PP.

Actualitzat
El Saló de Cent ha estat una vegada més protagonista d'un moment històric: el de l'arribada a l'Ajuntament de Barcelona del primer alcalde convergent des de les primeres eleccions democràtiques. Xavier Trias, després de diversos intents, ha aconseguit desbancar els seus rivals i governarà la ciutat, tot i que ho haurà de fer en minoria.

En el seu primer discurs com a alcalde, Xavier Trias ha apostat per una altra manera de fer política, que tingui el diàleg com a eina principal, i ha estès la mà tant als grups de l'oposició com als ciutadans indignats per consensuar, diu, un nou model de ciutat.

Quant a les prioritats, la sortida de la crisi econòmica i el benestar de les persones ocuparan un lloc preferent en l'agenda del nou alcalde, que ha anunciat la creació d'una taula de seguiment de la crisi amb la resta de grups municipals, els agents socials i econòmics i la societat civil.  A més, ha promès buscar aliances més estretes entre l'administració pública, la iniciativa privada i el tercer sector per millorar les polítiques socials.

El nou alcalde també s'ha mostrat obert a la crítica ciutadana i ha demanat als seus regidors que prioritzin la feina a peu de carrer i evitin tancar-se als despatxos.

Un ple històric

El ple de constitució, que han seguit uns 600 convidats en directe o a través de pantalles, ha començat a un quart d'onze, amb 15 minuts de retard segons el que estava previst. La celeritat, però, ha marcat la primera part de la cita.

Els 41 nous membres de la corporació municipal han promès o jurat el seu càrrec i s'ha procedit a la votació del nou alcalde. Xavier Trias ha estat escollit amb 17 vots, sumant el vot dels dos regidors d'Unitat per Barcelona als 15 que va treure la seva llista. No hi ha hagut més sorpreses, la resta de regidors han votat els seus candidats.

Emocionat, Xavier Trias ha rebut la felicitació de l'alcalde sortint, Jordi Hereu, abans de prometre el càrrec i vestir-se amb el faixí i la vara que l'acrediten com a tal.

Llavors ha estat el torn dels parlaments dels portaveus dels diferents grups, de menys a més representació.

El primer, Jordi Portabella, ha justificat el vot de la seva formació a favor de Trias apel·lant a la responsabilitat i la coherència. Responsabilitat amb la situació social, política i econòmica i coherència amb la llista més votada, com, assegura, han defensat durant la campanya. El republicà també ha allargat la mà al nou alcalde per arribar a acords que li permetin no dependre del PP.

Ricard Gomà, d'ICV-EUiA, ha defensat una Barcelona inclusiva i oberta que valori la lluita i l'esforç. També ha recordat a Trias que és alcalde del consistori amb la majoria més de dretes que Barcelona ha tingut mai però amb el suport social més baix de la trajectòria democràtica de la ciutat, amb referència a l'abstenció registrada el 22 de maig.

Des de les files del PP català, Alberto Fernández ha apostat per una ciutat emprenedora, social i amb una administració simplificada. El líder popular ha recordat al nou alcalde que no té majoria i s'ha compromès a fer una oposició responsable i oberta a acords.

L'alcalde sortint, Jordi Hereu, també s'ha ofert a Xavier Trias sempre que aquest treballi per sortir de la crisi i en defensa de les infraestructures, l'educació, la cultura, la immigració, l'àrea metropolitana i la capitalitat. Proposa una oposició proactiva, basada en l'experiència i que permeti preparar una nova alternativa socialista d'aquí a quatre anys. Hereu també ha defensat els drets socials i ha rebutjat les retallades econòmiques i socials.

El portaveu de CiU i número 2 del govern, Joaquim Forn, ha promès diàleg, conscients, ha dit, que no tenen majoria.

Un regidor encara balla

La composició del consistori serà la mateixa que va deixar la nit electoral després que, si bé el TSJC va donar en un primer moment el novè regidor al PP en detriment de CiU, en una interlocutòria d'aclariment, la federació nacionalista va recuperar el quinzè regidor i el PP es va tornar a quedar amb vuit.

Els populars han presentat un recurs al Tribunal Constitucional, que ara té cinc dies per pronunciar-se.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut