Madrid

Zapatero s'acomiada en un Debat de Política General tens marcat per la crisi

La crisi econòmica i la petició reiterada d'eleccions anticipades han marcat la primera jornada del darrer Debat de Política General de José Luis Rodríguez Zapatero com a president del govern espanyol. L'intercanvi dialèctic ha estat agre, sobretot per l'esbroncada entre Zapatero i Mariano Rajoy, i ha tingut un to de comiat, en altres episodis. El president del govern espanyol ha fet pocs anuncis però ha dibuixat algunes mesures concretes que impulsarà properament: una regla de despesa per a les comunitats autònomes, una nova línia de crèdits ICO per als ajuntaments i mesures per ajudar els que els prenen la casa per impagament de la hipoteca elevant a 961 euros el límit del sou no embargable. El debat continuarà aquest dimecres.

Actualitzat
El darrer Debat de Política General de José Luis Rodríguez Zapatero com a president ha tingut la crisi econòmica com a protagonista, la data de les eleccions com a principal incògnita i una barreja d'esbroncada i comiat com a to general. La d'aquest dimarts ha estat la primera jornada d'un debat que continuarà en les pròximes hores.

El president del govern espanyol ha encetat la sessió defensant les reformes i demanant un "esforç col·lectiu" per sortir de la crisi. Zapatero ha reconegut que la recuperació de l'economia encara és lenta però ha avançat que el PIB creixerà per sobre de l'1,5% el quart trimestre d'aquest 2011. Ha anunciat que s'aprovarà una regla de despesa per a les comunitats autònomes i mesures per protegir els hipotecats, a més de mostrar la seva confiança perquè aviat es produeixi un acord per renovar el Tribunal Constitucional.

Tensió entre Zapatero i Rajoy


El líder de l'oposició no s'ha deixat veure gaire als passadissos i ha dinat amb els seus col·laboradors per acabar de perfilar la seva intervenció, que ha tingut un to agre, sobretot en els enfrontaments tensos entre Mariano Rajoy i Zapatero. Rajoy, que ha aparegut reforçat pels bons resultats del PP en les eleccions municipals del 22 de maig, ha exigit eleccions anticipades i ha acusat Zapatero de rebre "la millor herència" de la democràcia i deixar-ne la pitjor.

El president del govern espanyol ha retret a Rajoy que no doni suport al govern i que no faci propostes, a més d'acusar-lo d'utilitzar xifres fases.

CiU i PNB s'ofereixen a pactar

El debat ha tornat a tenir un to pausat amb la intervenció del portaveu de CiU, qui ha recriminat a molts diputats que abandonessin la cambra quan "comença el més bo". Duran i Lleida ha ofert a Zapatero pactar el que queda de legislatura fins a la tardor perquè convoqui comicis en tres temes: crear ocupació, obtenir liquiditat i aconseguir l'estabilitat de l'administració. Duran i Lleida ha criticat el govern per les polítiques en economia, però també per la relació amb Catalunya.

De la seva banda, el portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, ha alternat la voluntat de diàleg amb l'advertència a Zapatero. Ha admès que està disposat a negociar els pressupostos del 2012, però avisa que només en parlarà "seriosament" si s'accelera el compliment dels acords segellats per aquest 2011.

Mentrestant, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha demanat a José Luis Rodríguez Zapatero un cop de timó a la seva política i que abandoni el "dogma neoliberal". Ridao ha lamentat que el govern espanyol s'hagi quedat sol i acusa Zapatero d'aprofitar la crisi per lligar Catalunya de mans. Li ha reclamat el fons de competitivitat i el concert econòmic.

Han tancat el debat els diputats d'Iniciativa i d'Esquerra Unida, Núria Buenaventura i Gaspar Llamazares. Buenaventura ha acusat Zapatero d'haver renunciat a una "sortida justa valenta i equilibrada a la crisi econòmica" i hagi "claudicat" davant els poders financers.

Crèdits per als ajuntaments i protecció dels hipotecats

La primera jornada del Debat de Política General ha acabat sense grans anuncis, com ja es preveia, però Zapatero ha avançat algunes mesures que preveu aprovar pròximament. En la seva primera intervenció, ha apuntat que en el proper Consell de Política Fiscal i Financera proposarà aprovar una regla de despesa per a les comunitats autònomes, un anunci que no ha estat ben rebut pels diputats catalans. També ha esbossat, sense concretar-les, mesures de protecció als hipotecats i ha mostrat la seva confiança perquè aviat es puguin renovar els magistrats del Tribunal Constitucional amb el mandat caducat.

A la tarda, en l'intercanvi dialèctic amb Duran i Lleida, ha arribat un nou anunci i la concreció de les mesures per protegir els qui no poden fer front al pagament de la hipoteca. Zapatero ha anunciat una nova línia de crèdits ICO per als ajuntaments perquè puguin pagar als seus proveïdors i s'ha compromès a elevar un 50% per sobre del salari mínim interprofessional el límit del sou no embargable en processos d'execució hipotecària. Així, aquesta quantitat s'elevarà dels 641 euros actuals als 961 euros per a persones sense familiars a càrrec i fins als 1.300 euros per als que tinguin dues persones a càrrec.

Segona part, dimecres


La sessió s'ha suspès poc després de les deu de la nit fins aquest dimecres, quan està previst que acabin les intervencions i es votin les resolucions d'un debat en què també hi ha hagut espai per als desitjos personals: Rajoy ha desitjat a Zapatero, que no es presenta com a candidat del PSOE a la presidència del govern, el millor en l'àmbit personal i professional. Zapatero li ha desitjat el mateix però no en l'aspecte polític. El debat, de moment, no ha aconseguit esclarir la data de les pròximes eleccions generals però tampoc s'espera que la incògnita es pugui esvair en la segona part del debat aquest dimecres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut