Madrid

Duran vol fer veure a Zapatero que se li ha acabat la legislatura perquè no té més temps

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha pujat a la tribuna d'oradors just després del cos a cos entre Zapatero i Rajoy. Potser per això l'hemicicle ha quedat mig buit, cosa que no ha obviat el polític català, deixant anar irònicament que "ara ve el millor". Posava les expectatives altes i el democristià ha volgut correspondre-hi amb tres grans idees: l'encaix Catalunya-Espanya ha empitjorat, la legislatura s'ha acabat i l'esperança en l'economia provoca pessimisme.

Actualitzat
El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha encetat la seva intervenció en el Debat de Política General amb la diagnosi que la legislatura està "esgotada". Ha criticat el PSOE, perquè considera que ha estat incapaç de reactivar l'economia, però també el principal partit de l'oposició, el PP, a qui ha retret una "gran irresponsabilitat" per no pactar amb els socialistes "temes fonamentals, de política d'Estat". "Tothom sap que avui no es donen les condicions que atorguin estabilitat i perspectiva al govern", ha afirmat Duran, qui ha previst tres escenaris: un avançament electoral, una culminació de les "reformes més madures" i eleccions o bé un pacte en qüestions fonamentals per acabar la legislatura.

En les seves intervencions, Duran i Lleida i el president del govern espanyol s'han enrocat en les seves posicions de crítica i defensa, respectivament, de les reformes econòmiques i de la inversió en infraestructures a Catalunya. Duran i Lleida ha demanat amb insistència que es rebaixi la insistència de solvència als bancs per facilitar el crèdit i Zapatero s'hi ha negat reiteradament, però, després de les demandes i les crítiques de Duran, el president del govern espanyol ha fet dos anuncis: una nova línia d'ajuts per als ajuntaments i elevar el límit del salari no embargable que ajudarà aquells que no poden pagar la hipoteca.

Reformes tímides o de gran abast

El portaveu de CiU al Congrés ha retret a Zapatero unes reformes econòmiques que considera "puntuals" i "doloroses", en cap cas profundes, i que no han servit per crear ocupació. Duran i Lleida ha defensat la complicitat del seu grup amb el govern espanyol per tirar endavant algunes d'aquestes mesures, ha dit, per "salvar l'estabilitat del país". El president del govern espanyol les ha defensat: "No són tímides, són de fons".

Els dos polítics també han debatut sobre infraestructures. Duran i Lleida ha retret a Zapatero que s'hagin fet poques obres noves a Catalunya i que les que són ara una realitat emanen de l'anomenat "pacte del Majestic" entre CiU i el PP. El president del govern espanyol li ha respost que s'ha invertit més i que planificar "no sembla difícil" però que el que és valuós és executar les obres. Li ha dit en un intercanvi dialèctic que ell mateix ha qualificat de "surrealista".

No ha estat l'única qüestió discutida sobre Catalunya. Duran i Lleida ha retret al PP el seu recurs sobre l'Estatut i al president Rodríguez Zapatero li ha recordat per enèsima vegada que es va comprometre a donar suport a l'Estatut de Catalunya que aprovés el Parlament i que això no va passar. També li ha tornat a reclamar el fons de competitivitat que Zapatero ha tornat a prometre pel 2013.

Nova línia de crèdit per als ajuntaments


Duran ha criticat la poca eficàcia dels crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i Zapatero els ha defensat. A més a més, el president del govern espanyol ha anunciat una nova línia de crèdits ICO per als ajuntaments perquè puguin pagar als seus proveïdors i es puguin alleugerir, així, moltes pimes i autònoms. El portaveu de CiU al Congrés ha celebrat l'anunci però ha lamentat que no s'hagi volgut fer abans, ja que la llei de morositat ja preveia una línia de crèdits ICO per a les administracions locals.

Duran i Lleida ha demanat més reformes relacionades amb les finances i el deute: abaixar les exigències de solvència als bancs perquè donin més crèdit a les famílies i les empreses i que el Tresor gestioni el deute de les comunitats autònomes. Zapatero s'ha negat a la primera demanda i s'ha mostrat sorprès per la segona.

S'eleva el límit del sou no embargable

L'habitatge també ha saltat a la palestra i, de fet, el segon anunci que Zapatero ha fet en l'intercanvi dialèctic amb Duran i Lleida ha estat sobre aquesta qüestió. El president del govern espanyol s'ha compromès a elevar un 50% per sobre del salari mínim interprofessional el límit del sou no embargable en processos d'execució hipotecària. Així, aquesta quantitat s'elevarà dels 641 euros actuals als 961 per a persones sense familiars a càrrec i fins als 1.300 euros per als que tinguin dues persones a càrrec.

Zapatero i Duran i Lleida han coincidit en la defensa de la classe política en un intercanvi en què el president del govern espanyol ha lloat el to del portaveu de CiU després de l'esbroncada i la tensió viscuda amb Mariano Rajoy.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut