Madrid

Rajoy etziba a Zapatero que Espanya està pitjor que fa un any perquè hi ha reformes al calaix

El to de comiat en el discurs del president espanyol al Debat de Política General no ha doblegat gens ni mica el líder de l'oposició. Al seu torn, Mariano Rajoy, ha ficat el dit a la nafra de la crisi econòmica per retreure al govern que, respecte a l'any passat, Espanya està pitjor. El president del Partit Popular assegura que les reformes proposades pel president Zapatero estan a mitges o, en el pitjor dels casos, ni tan sols han començat. El president del govern espanyol ha replicat amb contundència, recuperant així el to tens d'altres debats del mateix rang. Zapatero ha acusat Rajoy d'aferrar-se a xifres incorrectes. Enmig de tot plegat, Rajoy no s'ha estat de demanar una vegada més eleccions anticipades.

Actualitzat
El debat entre Mariano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero ha estat un intercanvi de dards enverinats que s'han traduït en lluita de xifres i retrets mutus.

El líder del PP
ha estat rotund en la seva anàlisi: "Espanya està molt pitjor que fa un any". Més atur -en especial el juvenil, que ha augmentat fins el 45%-, més endeutament de les famílies, més empreses que han tancat i més diferència respecte a Europa. Els números han empitjorat en l'últim any sense que les reformes del govern hagin pal·liat la situació. "No es pot graduar la visió a un malalt que està sagnant. El primer que s'ha de fer és tallar l'hemorràgia", ha assegurat Rajoy referint-se a la inoperància de les mesures aplicades per l'executiu espanyol.

El president dels populars considera que el govern central no ha fet unes reformes eficaces. El PP ha donat suport a allò que és bo per a Espanya. La reforma del sistema financer era "un error descomunal". "Vol que doni suport a una cosa que considero un error descomunal?". "Això no és democràtic". "He donat la meva opinió i coincideix amb la de molts ciutadans. El PP ha presentat moltes propostes i ens les han votat en contra", ha afegit. "Cada dia de l'últim any que Zapatero ha estat al poder s'han produït 1.000 aturats nous". Amb aquests antecedents, Rajoy ha assegurat que el govern serà incapaç de millorar la situació en els quatre mesos que queden de legislatura i, per això, ha instat Zapatero a convocar eleccions. "Espanya no necessita més experiments, sinó un govern nou amb un projecte nou".

El president del govern espanyol ha respost amb el mateix to crispat. Zapatero ha acusat Rajoy de fer una "oposició destructiva" en comptes d'ajudar el govern per sortir de la crisi. Ha assegurat que Rajoy "menteix" i no interpreta correctament les dades d'Espanya respecte als seus veïns europeus. I és que, arribant al 67% de deute el 2011, Espanya estarà per sota de l'endeutament d'Alemanya, Itàlia o el Regne Unit.

Zapatero considera que la situació que pateix l'Estat es deu a la bombolla immobiliària, que va portar atur i l'endeutament de les famílies per poder adquirir un habitatge. "Això és la realitat del que ens ha passat". El que cal, segons el president espanyol, és millorar la productivitat i les exportacions, així com invertir en sectors estratègics.

El govern central ha posat en marxa reformes en aquest sentit, a les quals el PP no hi ha donat suport. Tenint en compte aquest comportament, Zapatero ha instat Rajoy que, en comptes de demanar eleccions anticipades, presenti propostes concretes i opini sobre els problemes que té l'Estat. "L'única cosa que li he sentit dir és que tornarà al 1996". "A banda de demanar eleccions, res de res, senyor Rajoy". "No és difícil demanar eleccions, però sí presentar alguna reforma o concreció".
Anar al contingut