Imatge d'arxiu de Joan Ridao, durant una intervenció al Congrés dels Diputats
Imatge d'arxiu de Joan Ridao, durant una intervenció al Congrés dels Diputats
Congrés dels Diputats

Ridao demana a Zapatero un canvi de política i li retreu que l'Espanya plural sigui "un cementiri buit"

El portaveu d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha demanat a José Luis Rodríguez Zapatero un cop de timó a la seva política i que abandoni el "dogma neoliberal". Pel polític republicà, el president del govern està "atrapat" entre les exigències dels mercats i la decepció dels seus electors i ha proclamat que ell vol "veure d'una punyetera vegada l'esquerra al govern" de l'Estat, amb referència al gir que ha fet l'executiu arran de la crisi econòmica.

Actualitzat
El número 2 d'Esquerra ha retret a Zapatero que, el 22 de maig passat, "mentre l'esquerra omplia les places, la dreta omplia les urnes" i l'ha convidat a deixar "l'enganyifa de la por a la dreta". Per Ridao, les mesures d'austeritat del govern espanyol fustiguen "el conjunt de la ciutadania" i són una política "cega i masoquista". En un discurs molt dur, el portaveu republicà ha acusat el president del govern d'"abraçar la fe del convers" quan era la "darrera barrera" de la socialdemocràcia europea.

Ridao també ha recordat que aquest dimarts fa un any de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut català i l'ha qualificat de "cop d'estat constitucional". Pel portaveu republicà, "no només ja no som la locomotora hispànica, sinó que ens estan cremant el carbó i exigeixen que el tren arribi puntual a l'estació, que no s'endeuti i que no tingui dèficit". Davant d'aquesta situació, Ridao ha defensat el concert econòmic i ha proclamat que el fracàs estatutari ha estat el catalitzador d'un procés "creixent de sobiranització" a Catalunya.

Sobre la política autonòmica de Zapatero, el portaveu d'Esquerra ha dit que va arribar "amb l'Estatut sota el braç" i una aposta per l'Espanya plural, però que aquest projecte "és un cementiri buit" i el text estatutari està "als llimbs", mentre s'intenta tutelar l'autonomia fiscal. El president del govern li ha respost apel·lant a "l'esforç" que ha fet el seu govern per "incrementar l'autogovern de Catalunya i millorar-ne el finançament". Sobre la sentència estatutària, Zapatero ha defensat que, en termes jurídics, "limita poc" i que té efectes sobretot identitaris.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut