Barcelona

Mas busca un pacte de mínims contra la crisi

El president de la Generalitat, Artur Mas, espera consensuar un paquet de mesures per sortir de la crisi amb partits polítics i agents socials en la cimera que ja ha començat al Palau de Pedralbes de Barcelona. En les hores prèvies, Mas ha optat per fer passos enrere i s'ha mostrat disposat a rebaixar o prescindir d'algunes de les recomanacions del seu consell d'assessors econòmics, criticades per ultraliberals, per assegurar-se un pacte de mínims. Mas considera que la cimera és una experiència molt nova i complexa. Tot i això, insisteix que cal establir unes bases consensuades per transmetre confiança a la població.

Actualitzat
La cimera anticrisi per acordar mesures que permetin combatre amb més efectivitat els efectes de la crisi econòmica a Catalunya ha arrencat a les dotze del migdia al Palau de Pedralbes de Barcelona. Hi assisteix el convocant de la trobada, el president de la Generalitat, Artur Mas, els diferents grups parlamentaris, els experts econòmics, els representants del sector empresarial català i els agents socials.

Objectiu: consens

El president Artur Mas i el seu equip han mantingut contactes d'última hora abans de la reunió, a diferents bandes, per mirar de salvar aquesta cimera anticrisi, després que les propostes plantejades pels anomenats savis del consell assessor han causat malestar entre els grups de l'esquerra.

Mas busca aconseguir un pacte de mínims transversal amb mesures de reactivació econòmica, i per això ha obert la porta a prescindir de les receptes més liberals en nom d'un major consens.

Un pacte de cinc punts

El pacte que ofereix Artur Mas es basa en cinc punts, i passa per la simplificació administrativa, l'impuls a les infraestructures, mesures que afavoreixin la solvència de les empreses, un nou pacte fiscal i l'encàrrec d'estudis sobre la flexibilitat en el mercat laboral. Es descarta, però, proposar un contracte laboral únic o el copagament en educació, sanitat o justícia.

El president de la Generalitat ha insistit en el consens i ha recordat l'exemple de Portugal: "Un govern es pot enfrontar a moltes coses, però requereix una base de consens per poder avançar. Perquè si s'enfronta a tot, i a tot alhora pot acabar caient."

Auguris de fracàs

Els auguris de fracàs que ha mostrat l'oposició respecte a la cimera econòmica d'aquest divendres han motivat el president català, Artur Mas, a deixar oberta la possibilitat que la trobada tingui continuïtat en el futur. En la sessió de control al Parlament, Mas ha dit que pot ser una mena d'"assaig" per a una nova fórmula de discussió. 

Les explicacions dels resultats de la cimera s'esperen a partir de les sis de la tarda.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut