Barcelona

Copagament en alguns serveis de justícia, sanitat i universitats

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) ha presentat al govern català, els grups parlamentaris i els actors econòmics i socials un primer diagnòstic sobre la situació de l'economia, amb diverses propostes per aconseguir sortir de la crisi. El CAREC aposta per aprofitar la crisi per facilitar una transformació en profunditat de l'economia catalana i recuperar el projecte d'una Catalunya emprenedora amb un nucli industrial fort i arrelat.

Actualitzat
En el document elaborat per disset experts, que s'estudiarà en la cimera anticrisi, es marquen quatre reptes: generar ocupació, millorar el finançament públic i privat, la productivitat i recuperar la confiança.

Ocupació


És l'objectiu més urgent. Per aconseguir-ho, es vol facilitar la reconversió dels treballadors a sectors que generin més ocupació, com els serveis socials, el medi ambient o la rehabilitació.

També es vol acabar amb la dualitat de contractes (temporals o indefinits) i crear un contracte únic, amb una indemnització per acomiadament no superior a la mitjana europea.

Altres idees són descentralitzar la negociació dels convenis i vincular els salaris a l'evolució econòmica i no només a la inflació.

Finançament públic i privat

Demanen un canvi radical en el model de finançament, en la línia del pacte fiscal que defensa el govern d'Artur Mas. Aposten perquè Catalunya recapti i gestioni tots els impostos que paguen els catalans. A més del pacte fiscal, proposa una administració més austera i el control de cada despesa amb lupa.

El document obre la porta al copagament, tot i que no fa servir aquest terme. Parla de la possibilitat de posar més taxes i preus públics sobre determinats serveis públics. A hospitals i centres educatius es recomana una taxa per a tots els serveis que no estiguin inclosos en el catàleg bàsic i externalitzar i concertar més.

En el sector privat, la falta de crèdit podria trobar una solució buscant vies de finançament alternatives als bancs i les caixes. Es vol que les empreses reinverteixin els seus beneficis.

Pel que fa als impostos, demanen que les empreses liquidin l'IVA cobrat, no pas el facturat, i que l'IRPF afecti de la mateixa manera totes les rendes, tant si vénen del treball com d'altres rendiments.

Productivitat

Pel que fa a la funció pública, el CAREC aposta per la via dels contractes en comptes dels funcionaris de plaça. També proposen premiar els treballadors més productius amb temps lliure, per exemple.

Al sector privat, la recepta és millors infraestructures i millor formació. En infraestructures, els experts reclamen seguir una estratègia a llarg termini i prioritzar els projectes més rendibles. Pel que fa a la formació, es vol que s'impliqui directament en la productivitat empresarial fomentant l'actitud emprenedora amb assignatures específiques als programes universitaris (sobretot en les carreres científiques i enginyeries), de la Formació Professional i la Secundària.

Concretament, a l'FP s'aposta perquè els professors acreditin un mínim de pràctica professional i facin estades en empreses i també perquè els estudiants puguin fer pràctiques remunerades. D'altra banda, a les universitats es proposa aprofundir la seva relació amb l'empresa, amb la participació activa del món empresarial en la confecció dels plans d'estudi, i també afavorir que les pràctiques a les empreses puguin computar com a crèdits.

Confiança

Totes aquestes idees, però, passen per recuperar la confiança, l'últim dels reptes que es vol abordar a la cimera de divendres. Els membres del Consell Assessor creuen que, enmig de la complexitat de la conjuntura econòmica actual, això passa per renovar l'esperit de consens que va permetre signar els acords estratègics dels anys 2005 i 2008. A més, el CAREC vol que els resultats de la cimera d'aquest divendres siguin un punt de partida de cara a posar les bases d'un nou pacte econòmic i social.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut