Londres

Julian Assange surt de la presó agraït i decidit a continuar la feina

Julian Assange ha sortit de la presó cap a les set del vespre d'aquest dijous després que els seus advocats han pagat la fiança de 280.000 euros que exigia el jutge per deixar-lo en llibertat i després que el Tribunal Superior de Londres ha acceptat la seva llibertat sota fiança i ha rebutjat el recurs de la fiscalia sueca. Les autoritats sueques havien recorregut la decisió del magistrat, que havia decretat llibertat sota fiança per a Assange. Les primeres paraules d'Assange en abandonar la presó han estat d'agraïment per a aquells que li donen suport, per als seus advocats i els qui han aportat diners per a la fiança. El fundador de Wikileaks ha tornat a defensar la seva innocència en els presumptes delictes sexuals pels quals el busca Suècia i ha promès que continuarà les filtracions de documents secrets dels Estats Units.

Actualitzat
El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha sortit de la presó després que els seus advocats han pagat la fiança de 280.000 euros -235.000 en efectiu i la resta en avals- que li exigia el jutge i que el Tribunal Superior de Londres ha acceptat la seva llibertat sota fiança i ha desestimat el recurs de la fiscalia sueca.

Nombrosos partidaris d'Assange i un gran grup de periodistes esperaven l'alliberament d'Assange, que ha estat cap a les set del vespre d'aquest dijous. Les primeres paraules de l'australià han estat d'agraïment per a la gent que li dóna suport arreu del món, per als seus advocats i per a aquelles personalitats que han aportat diners per a la fiança. Assange ha defensat, un cop més, la seva innocència respecte als presumptes delictes sexuals de què l'acusa Suècia i ha promès continuar la seva feina: "Espero seguir la meva feina i seguir proclamant la meva innocència i poder donar a conèixer, quan les rebem, les proves d'aquestes acusacions".

La llibertat d'Assange, però, serà restringida: haurà de portar un braçalet electrònic, fixar la seva residència a Londres i estarà sotmès a un toc de queda. El jutge va dictar aquestes mesures per a la llibertat d'Assange en la vista que es va produir dimarts, 14 de desembre. Les autoritats sueques van recórrer la decisió del magistrat per impedir que Assange fos alliberat però el seu recurs ha estat desestimat.

El fundador de Wikileaks estava entre reixes des del 7 de desembre, quan un jutge va decretar-ne la presó preventiva per una ordre d'extradició de Suècia, país que l'acusa de presumptes delictes sexuals, comesos a l'agost, contra unes voluntàries de Wikileaks en aquest país. Assange sempre ha negat els càrrecs.

El cas, però, no està tancat i s'ha fixat una nova vista per l'11 de gener en relació amb el procés d'extradició. Els advocats del fundador de Wikileaks intenten impedir la seva extradició a Suècia perquè sospiten que és un estratagema per extradir-lo als Estats Units, on temen que l'acusin d'espionatge per la filtració que Wikileaks ha encetat de més de 250.000 documents secrets de la diplomàcia dels Estats Units.

Precisament aquest dijous s'han conegut noves revelacions que reflecteixen la preocupació de Washington pel segon tripartit; dubtaven de la capacitat del president ara en funcions, José Montilla, per disciplinar els seus socis, Josep-Lluís Carod Rovira i Joan Saura.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut