Londres

El Tribunal Superior de Londres rebutja l'apel·lació i concedeix la llibertat sota fiança a Assange

El Tribunal Superior de Londres ha acceptat la llibertat sota fiança del fundador de Wikileaks, Julian Assange, i ha rebutjat el recurs de la fiscalia sueca, que reclama la seva extradició per uns presumptes delictes d'agressió sexual. La decisió ha estat rebuda amb alegria pels seguidors d'Assange davant la seu judicial. Ara, per sortir al carrer, Assange haurà d'acreditar una fiança de 235.000 euros. A més, el fundador de Wikileaks es quedarà sense passaport, haurà de dur un braçalet de control, respectar un toc de queda i viure al domicili que un periodista li ha deixat a Londres fins que se celebri la vista sobre l'extradició, l'11 de gener.

Actualitzat
El jutge Howard Liddle, del tribunal de Westminster, havia imposat el dimarts a Assange una fiança total de 240.000 lliures (uns 282.720 euros), de les quals 200.000 s'havien de dipositar en metàl·lic, mentre que la resta eren garanties o avals. Però la Fiscalia va presentar un recurs contra la llibertat condicional, de manera que el fundador de Wikileaks va haver de tornar a la presó fins que es resolgués l'apel lació.

L'advocat d'Assange, Mark Stephens, ha expressat la seva satisfacció per la decisió del tribunal i ha dit que tots els que donen suport a Assange estan "encantats" amb el dictamen. L'advocat ha explicat que Assange farà una declaració a la premsa quan recuperi la llibertat, que pot ser aquesta tarda o demà al matí, una vegada completats els tràmits corresponents.

Stephens ha qualificat de "desafortunat" que s'hagi hagut d'esperar a la resolució del recurs i ha assegurat que és una mostra de la "venjança" dels EUA per la filtració que va fer Wikileaks de documents confidencials del govern nord-americà. També ha explicat que encara no ha quedat clar de qui va partir la iniciativa -si de la fiscalia britànica o de la sueca- de presentar l'apel·lació contra la llibertat sota fiança d'Assange, ja que les dues fiscalies han negat que prenguessin la decisió.

Això no obstant, des d'un primer moment es va considerar que va ser la fiscalia sueca la que va demanar el recurs.

D'acord amb els termes de la llibertat condicional imposats pel tribunal de Westminster, Assange estarà sense passaport, ha de portar un braçalet electrònic i quedar-se, sota un règim de toc de queda, en un domicili de Suffolk que ha posat a la seva disposició un periodista amic.

Assange va ser detingut a Londres el 7 de desembre d'acord amb una ordre europea de detenció emesa per Suècia, que el reclama per suposats delictes sexuals contra dues dones. La fiscalia sueca va dir que el seu requeriment no té res a veure amb la filtració de centenars de milers documents confidencials duta a terme per Wikileaks.

Els simpatitzants d'Assange parlen d'una suposada conspiració política per aconseguir la seva entrega a Suècia, mentre els EUA analitzen la possibilitat de demanar-ne l'extradició.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut