Barcelona

L'Oficina Antifrau conclou que no es pot confirmar ni descartar finançament irregular de CDC a través del Palau

L'informe de l'Oficina Antifrau sobre les compareixences de la comissió parlamentària conclou que no es pot afirmar ni desmentir que CDC es va finançar de manera irregular a través del Palau de la Música. El document, però, al qual han tingut accés Catalunya Ràdio i TV3, sí que veu dubtes raonables sobre els mètodes de finançament de CDC. Mentrestant, aquest dimarts es farà l'última sessió de la comissió, en què s'aprovaran les conclusions i recomanacions i les passarà al ple.

Actualitzat
L'informe de l'Oficina Antifrau, de 150 pàgines i al qual han tingut accés Catalunya Ràdio i TV3, conclou que després d'escoltar totes les compareixences que ha tingut lloc al Parlament i d'analitzar la documentació aportada, no es pot ni afirmar ni descartar que Convergència Democràtica s'hagi finançat al marge de la llei aprofitant-se de l'estructura del Palau de la Música.

L'informe de l'oficina que dirigeix l'exfiscal Martínez Madero sí que admet, però, dubtes raonables sobre la vinculació de CDC amb contractistes o proveïdors del Palau que no han justificat les feines facturades o cobrades. I en aquest mateix sentit, qualifica d'"anomalia incontestable" l'obtenció de fons del Palau a través de la Fundació Trias Fargas, element que introdueix "un dubte raonable", diu el document, sobre els mètodes de finançament d'aquest partit.

Una estructura per obtenir diners irregulars

El document de l'oficina antifrau analitza la compareixença del convergent Àngel Colom i assegura que el seu relat "resulta força definitori" per fer-se una idea de la percepció que es tenia en alguns àmbits de la societat catalana que es podia recórrer a Millet i Montull per tal d'obtenir diners de manera irregular. De fet, antifrau situa Millet i Montull com els màxims responsables d'una estructura que aconseguia diners de forma irregular i que utilitzaven en benefici propi i o de tercers.

Retrets a la Generalitat per l'hotel i els pocs controls


L'informe també analitza tot el que fa referència a l'hotel de luxe que s'havia de construir al costat del Palau de la Música i es pregunta quin era l'interès públic de l'operació. A més, revela un error o una negligència, segons diu textualment l'informe, ja que s'adjudiquen més metres quadrats dels previstos a l'edifici on s'havia de fer l'hotel.

Segons l'informe de l'oficina que dirigeix Martínez Madero, la intervenció de la Generalitat no hauria pressionat prou per fer que el Palau solucionés les irregularitats detectades. Recrimina al govern català que cap informe seu no alertés dels riscos de la concentració de poder a mans de Fèlix Millet al Palau.

Setmanes de compareixences

La comissió d'investigació parlamentària
per esbrinar si CDC va rebre diners de forma irregular del Palau de la Música va començar els seus treballs a principis del mes de juny i ara encara la darrera setmana de feina. Ho fa després de nombroses compareixences per intentar aclarir els fets, entre les quals hi ha les dels antics responsables del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, que es van negar a declarar; la dels exconsellers de CiU Felip Puig i Pere Macias, que van negar finançament irregular a través d'obra pública, i la del conseller d'Economia, Antoni Castells, que va qualificar d'"irreprotxables" els convenis de la Generalitat per l'hotel de luxe que s'havia de construir al costat del Palau. També han comparegut moltes persones més que figuraven a la llista elaborada per la comissió.

Les conclusions, aquest dimarts


L'informe de l'Oficina Antifrau s'ha fet públic un dia abans de la darrera sessió de la comissió, aquest dimarts, en què a l'ordre del dia hi figuren l'aprovació de les conclusions i les recomanacions. Tot això passarà al ple del Parlament, l'últim abans de les vacances, que comença aquest mateix dimarts.

La intenció és que, més enllà de la reprovació als convenis de la fundació de Convergència Democràtica amb el Palau, també hi hagi propostes concretes per impedir que es repeteixi una situació com aquesta. Es planteja prohibir les donacions anònimes a partits polítics, tot i que això correspon al Congrés, o impedir que les fundacions de partits polítics puguin acceptar diners de fundacions privades que reben finançament públic.

Alguns dels grups polítics volen incorporar també a les conclusions referències al cas de l'hotel de luxe que s'havia de construir al costat del Palau i en què la justícia ha imputat alguns càrrecs públics.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut