Barcelona

El tripartit nega que la comissió del "cas Palau" es tracti d'un "judici polític"

La comissió d'investigació parlamentària sobre els suposats vincles entre CDC i el "cas Palau" ja està en marxa. El tripartit ha defensat la legitimitat de la comissió d'investigació i ha negat que es vulgui fer un "judici polític", tal com ha denunciat des de CDC Oriol Pujol. La federació nacionalista s'ha compromès a acceptar totes les peticions de compareixences si s'aproven les seves. La comissió, que ha quedat constituïda aquest dimecres al Parlament, farà dimarts que ve la primera sessió, quan s'aprovarà la llista de compareixents. Amb tota seguretat seran cridats a declarar Fèlix Millet; la seva mà dreta al Palau, Jordi Montull, i la seva filla, Gemma Montull.

Actualitzat
El tripartit descarta d'entrada citar el número 2 de Convergència Democràtica, Felip Puig. Malgrat això, Puig, en declaracions a "L'oracle" de Catalunya Ràdio, ha dit que voldria que el citessin per deixar clar que no hi va haver cap mena de finançament irregular del seu partit.

El PSC i Iniciativa-Esquerra Unida han rebutjat també les compareixences dels consellers Antoni Castells i Joaquim Nadal en la comissió, tal com havia demanat la federació nacionalista.

La comissió investiga el suposat finançament irregular de Convergència Democràtica a través del Palau de la Música. El seu president, el republicà Pere Vigo, considera que també s'hauria d'obrir una comissió sobre el "cas Pretòria". En declaracions a l'espai polièdric de Catalunya Informació, Vigo ha explica, però, que "només es pot demanar una comissió d'investigació per any, un aspecte tècnic important".

Un cop constituïda, aquest dimecres, la comissió començarà a treball dimarts que ve, dia en què es pactaran les compareixences.

14 de juny, Millet i Montull

El tripartit té una llista consensuada de persones que vol cridar perquè donin explicacions. De moment, se sap que amb tota probabilitat es farà declarar Fèlix Millet; la seva mà dreta al Palau, Jordi Montull, i la filla d'aquest, Gemma Montull. Serà el dilluns 14 de juny al Parlament. Entre aquests primers compareixents, també hi haurà excàrrecs dels governs de Convergència i Unió. Alguns d'aquests noms podrien ser els de l'exconseller del govern de Jordi Pujol, Pere Macias, així com Àngel Colom, que va rebre diners del Palau per liquidar el Partit per la Independència.

CiU promet acceptar totes les peticions si s'aproven les seves

Les jornades es preveuen llargues i el tripartit ha afirmat que no vol soroll i que vol arribar fins al fons. Convergència i Unió s'ha compromès ha acceptar totes les peticions de compareixences si s'aproven les seves. Així ho ha afirmat el diputat de la federació nacionalista Jordi Turull durant la constitució de la comissió. Des de Convergència i Unió asseguren que volen que es demostrin fets i no, segons diuen, "interpretacions capcioses" com les que hi ha hagut darrerament.

Pel que fa al PP català i a Ciutadans, han recordat que la comissió comença coixa perquè no s'ha ampliat al "cas Pretòria" que afecta diversos ajuntaments, ni s'investiga tampoc tota la dimensió del "cas Millet".

Prèviament, Convergència ha demanat cridar els consellers Castells i Nadal, cosa que ha rebutjat el tripartit. Davant la negativa a cridar-los, el portaveu de CiU, Oriol Pujol, ha criticat que la comissió pugui servir només per fer un "judici polític" a CiU a les portes de les eleccions catalanes.

Els membres de la comissió

Cal recordar que la comissió d'investigació està presidida per ERC, concretament per Pere Vigo. Finalment, tots els grups hi tindran tres representants: Oriol Pujol, Francesc Homs i Jordi Turull (CiU); Jordi Terrades, Joan Ferran i Lídia Santos (PSC); Pere Vigo, Pere Bosch i Maria Àngels Cabasés (ERC); Santi Rodríguez, Maria Àngels Olano i Rafael López (PPC); Dolors Camats, Lluís Postigo i Daniel Pi (ICV-EUiA), i Albert Rivera, Carmen de Rivera i José Domingo (Grup Mixt).

En principi, la comissió hauria d'enllestir els seus treballs abans del 15 de juliol perquè el ple del Parlament en pugui votar les conclusions abans de les vacances d'estiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut