Madrid

Garzón recusa el magistrat que instrueix la causa contra ell en considerar que hi té interessos directes

El jutge Baltasar Garzón passa a l'atac en la causa que té oberta davant el Tribunal Suprem. El magistrat de l'Audiència Nacional ha recusat Luciano Varela, el jutge que instrueix la causa contra ell per haver investigat els crims de la Guerra Civil i el franquisme. Garzón demana que se l'aparti del procés per haver estat parcial i tenir-hi interessos directes. Assegura que Varela hauria orientat l'escrit d'acusació de Manos Limpias que, ara per ara, és l'únic que queda en peu contra ell.

Actualitzat
Baltasar Garzón ha presentat una recusació davant el Tribunal Suprem contra el jutge Luciano Varela. En un escrit, la defensa de Garzón demana que s'aparti l'instructor del procés per haver estat parcial i tenir-hi interessos directes. Li retreu que hagi perdut la posició d'àrbitre del procediment quan va donar l'oportunitat a les organitzacions d'ultradreta Falange i Manos Limpias de rectificar les acusacions.

Segons Garzón, Varela, que instrueix la causa contra ell per investigar els crims del franquisme, ha vulnerat el seu dret a defensa. L'advocat del magistrat de l'Audiència Nacional, Gonzalo Martínez-Fresneda, argumenta que Varela ha orientat el contingut de l'acusació de Manos Limpias.

La defensa valora positivament l'expulsió de l'acusació de Falange Espanyola i de les Jons perquè no va canviar les valoracions ideològiques i comentaris sobre circumstàncies personals de Garzón en el seu escrit. L'advocat, però, no entén perquè el jutge instructor va permetre tant a Falange com a Manos Limpias rectificar el seu text. Els primers no ho van fer, però els segons sí, i són ara els únics que sostenen la causa. Martínez-Fresneda considera que "amb aquesta decisió, l'excel·lentíssim instructor ha pres partit a favor d'un dels contendents en el litigi, fet pel qual ha de ser recusat".

La defensa de Garzón fa notar que el comportament de Varela en el cas ha estat atípic. Assegura que no és habitual que es permeti a l'acusació particular modificar els seus escrits, i menys encara quan l'instructor "adverteix vicis en el contingut del material". Varela va ordenar a Manos Limpias eliminar determinats paràgrafs del seu escrit perquè entenia que incloïen fets que res tenien a veure amb el cas. L'associació de funcionaris, d'ideologia ultradretana, va presentar l'escrit revisat aquest divendres i el jutge instructor el va donar per vàlid.

Garzón, en el punt de mira

La causa contra Garzón podria suposar al jutge de l'Audiència Nacional 20 anys d'inhabilitació, tal com demana l'acusació. El jutge Varela instrueix el cas per presumpta prevaricació de Garzón en relació amb la causa oberta per les desaparicions del franquisme. El Suprem acusa el magistrat d'haver-se declarat competent per investigar crims del franquisme quan -segons el tribunal- ell mateix sabia que no ho podia fer. Garzón ja havia demanat la nul·litat del cas, però no li havien concedit. Ara apunta directament al jutge.

El cas ha aixecat polseguera i ha provocat mostres de suport en favor del jutge de l'Audiència Nacional. La tensió es trasllada aquest dissabte al carrer. Falange fa aquesta tarda una manifestació a Madrid, igual com també surten al carrer els partidaris de Garzón. En total, es concentraran en 25 ciutats espanyoles, entre les quals hi ha Barcelona.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut