Barcelona

Milers de persones es manifesten a favor de Garzón i contra la impunitat del franquisme

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha rebut aquest dissabte el suport de milers de ciutadans que han sortit als carrers de 25 ciutats de l'Estat, entre les quals Barcelona. Protestaven per la impunitat del franquisme, que ha quedat palesa una vegada més amb l'encausament del magistrat per presumpta prevaricació en la seva investigació dels crims comesos sota la dictadura de Franco. La iniciativa, convocada a través del boca a boca i de les xarxes socials, també s'ha seguit en diferents ciutats europees i llatinoamericanes.

Actualitzat
Barcelona, Madrid, València, Santander, Valladolid, Sevilla, Màlaga o el Ferrol. Són algunes de les 25 ciutats que aquest dissabte s'han sumat al clam a favor de Baltasar Garzón i la seva decisió de declarar-se competent per investigar les desaparicions durant la Guerra Civil i el franquisme.

A Barcelona, milers de persones han omplert la plaça Sant Jaume per donar suport a Baltasar Garzón amb pancartes a favor del jutge i la democràcia, fotografies de víctimes de la dictadura espanyola i alguna bandera republicana. Un suport a títol individual i, sobretot, per part d'associacions i col·lectius a favor de la memòria històrica. L'actor Jordi Dauder ha estat l'encarregat de llegir un emotiu manifest en el qual ha recordat que el delicte són els crims que es van cometre, no investigar-los. El text ha mostrat un enèrgic rebuig que es qualifica de "vergonya" perpetrada pel jutge Luciano Varela, que instrueix la causa contra Garzón. Molt aplaudit ha estat també l'exfiscal en cap anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo, que considera inaudit que la Falange aconsegueixi fer seure al banc dels acusats un jutge de l'Audiència Nacional.

A la capital espanyola, la marxa ha començat a la Cibeles rere una pancarta amb el lema "Contra la impunitat del franquisme". Hi han participat membres del PSOE, Esquerra Unida i sindicats per demanar que no es processi el magistrat. També una nodrida representació de gent de la cultura. El representant de l'organització Human Right Watch, Reed Brody, ha denunciat el "doble tracte" de la justícia espanyola per investigar dictadures com les de Xile i Argentina i, en canvi, encausar un jutge per fer el mateix amb el franquisme. Brody s'ha preguntat per què les víctimes del franquisme haurien de tenir menys drets que les de Pinochet.

En el manifest que han llegit el director Pedro Almódovar, l'escriptora Almudena Grandes i el poeta Marcos Ana s'ha assegurat que el procediment contra Garzón embruta la memòria de les víctimes de la dictadura, menysprea el dolor dels seus familiars i condemna les aspiracions de justícia de centenars de milers de famílies espanyoles. Consideren l'encausament de Garzón com una "lamentable prova de la minoria d'edat de la democràcia espanyola" i asseguren que és "un escàndol sense precedents en la història recent del nostre país".

Garzón recusa Varela


Les mostres de suport al jutge de l'Audiència Nacional coincideixen en el temps amb la recusació per part de Baltasar Garzón del jutge que porta el seu cas, Luciano Varela. Garzón el considera "parcial" i creu que ha pres partit per una de les parts. Luciano Varela és el jutge del Suprem encarregat de la causa oberta contra Garzón per presumpta prevaricació per investigar les desaparicions del franquisme.

Tot plegat arriba l'endemà de la decisió del Suprem d'apartar la Falange de la causa perquè no ha rectificat el seu escrit d'acusació, on figuren valoracions ideològiques i comentaris sobre circumstàncies personals de Garzón. L'organització d'ultradreta també s'ha manifestat aquesta tarda a Madrid. La concentració ha tingut lloc, sense incidents i enmig de fortes mesures de seguretat, a les portes del Tribunal Suprem. Tot i que l'acusació de Falange queda apartada, el procés contra el magistrat de l'Audiència Nacional continua endavant perquè hi ha un altre querellant, l'associació de funcionaris Manos Limpias.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut