Madrid

Zapatero defensa la constitucionalitat del terme "nació" a l'Estatut

A l'espera, que ara ja sembla breu, de la sentència de l'Estatut, José Luis Rodríguez Zapatero ha volgut expressar que la definició de "nació" del text s'adiu a la Constitució. En la roda de premsa sobre el balanç de l'any, el president espanyol ha demanat a totes les parts que assumeixin el veredicte del Constitucional i ha volgut llançar elogis cap al president de la Generalitat amb vista a la cursa electoral a Catalunya.

Actualitzat
Dia de balanç del 2009 per al govern espanyol. Com ja és habitual, José Luis Rodríguez Zapatero ha comparegut en roda de premsa després de l'últim Consell de Ministres de l'any. Com era d'esperar, ha estat una intervenció centrada en l'economia després d'un 2009 marcat per la crisi, però el president espanyol no ha pogut evitar referir-se a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya, sobretot després de les informacions recents que avisen que és imminent.

Zapatero espera una "gran sentència" del Constitucional, una sentència clau per interpretar l'estat de les autonomies, però està convençut que no hi haurà un abans i un després del pronunciament de l'alt tribunal. I és que el president espanyol considera que el preàmbul no té cap taca inconstitucional i que els símbols nacionals entren perfectament en el marc constitucional. Però sigui quin sigui el resultat, el president espanyol avisa que la sentència l'haurà d'assumir i acatar tothom, i en aquest sentit s'ha dirigit especialment al PP, com a responsable de recórrer el text, perquè també acati la sentència.

Zapatero també ha tingut paraules de lloança per a José Montilla en tota aquesta qüestió. El president espanyol està convençut que els resultats electorals demostraran que la ciutadania li dóna més suport del que ara pugui semblar.

L'anunci de Rubalcaba respon a una estratègia contra ETA

La banda terrorista ETA també ha estat present en el discurs del president espanyol, després de les crítiques que han despertat en alguns sectors les declaracions del ministre Alfredo Pérez Rubalcaba alertant del perill que ETA intenti un gran atemptat o un segrest coincidint amb la presidència espanyola de la UE. Zapatero ha emmarcat l'anunci del responsable d'Interior en "una estratègia de política antiterrorista". Dit això, ha insistit que l'organització terrorista "pot intentar una acció criminal en qualsevol moment, però la política antiterrorista està donant fruit".

Sobre les relacions amb el líder de l'oposició, Zapatero ha assegurat que es reunirà amb Mariano Rajoy, però ha afegit que el convocarà depenent dels avenços que es produeixin en el pacte social i polític per l'educació.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut