Madrid

La cúpula d'ETA planeja dos atemptats d'envergadura, segons un document confiscat a l'organització

La cúpula d'ETA planeja dues accions terroristes de "gran envergadura", segons es desprèn d'un document confiscat recentment a l'organització per part de les forces de seguretat. Les dues accions, en principi, no estaven planejades per executar-se de "forma immediata", segons s'explica en aquest document fa aproximadament un mes i en el qual se'n detalla l'estratègia i el pròxim "pla d'acció". Aquest dilluns, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va alertar de la possibilitat d'un segrest "significatiu" o d'un atemptat "espectacular" per part d'ETA. El ministre hi ha tornat a insistir aquest matí en una entrevista radiofònica.

Actualitzat
Aquest document "estratègic" hauria estat elaborat per alguns membres de la cúpula d'ETA davant l'actual situació de l'esquerra abertzale i tindria com a objectiu fixar la línia d'actuació per convèncer el conjunt de la seva base social que hi ha una planificació que l'organització terrorista té previst posar en marxa.

El document conté, entre altres informacions, un pla detallat per etapes, en les quals s'inclourien determinats moments per cometre "atemptats d'envergadura". En una primera etapa, el grup s'hauria plantejat cometre almenys dues d'aquestes accions, encara que no s'havien de produir de forma imminent. Precisament, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, alertava aquest dilluns de la probabilitat d'un segrest i un atemptat.

Altres fonts de la investigació han assenyalat que un dels principals objectius que ETA perseguiria amb la comissió d'aquestes accions durant la presidència espanyola de la UE és el de "fer callar les cada vegada més nombroses crítiques internes".

Els experts antiterroristes apunten que els darrers informes elaborats per les forces de seguretat evidencien que la banda, tot i els cops soferts en els últims temps, disposa d'almenys dos comandaments operatius, a més d'armes i explosius amb els quals estaria en condicions d'escometre aquesta acció.

Interior activa el "nivell 2" d'alerta antiterrorista per "risc probable d'atemptat"

El secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, ha firmat una instrucció dirigida a la Direcció General de la Policia i de la Guàrdia Civil i als delegats del govern, per la qual s'activa el nivell 2, en una escala de 4, del Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista. Aquest nivell s'eleva quan hi ha risc probable d'atemptat.

El Ministeri de l'Interior considera que l'especial significació d'aquestes festes de Nadal, la imminent presidència d'Espanya del Consell de la Unió Europea així com la persistència de l'amenaça terrorista internacional amb els incidents aeris en els vols d'Amsterdam als Estats Units, aconsellen reforçar la seguretat a tot el territori nacional, amb l'adopció de mesures de prevenció i de control per evitar tot tipus d'actes que puguin pertorbar el desenvolupament normal i pacífic de les activitats dels ciutadans.

El Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista va ser revisat el juny del 2009 per millorar-ne l'eficàcia i equiparar els nivells d'amenaça als d'altres països del nostre entorn. Des d'aleshores, el pla té quatre nivells d'activació. En aquest cas s'ha adoptat el nivell 2, que implica un risc probable d'atemptat terrorista. Els diferents nivells preveuen una sèrie d'actuacions, tant de vigilància com de prevenció i dissuasió en funció de l'amenaça.



ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut