Barcelona

Castells anuncia que l'impost de successions de pares a fills i entre cònjuges desapareixerà gairebé del tot

Els últims pressupostos de la Generalitat d'aquesta legislatura, els de l'any 2010, han superat el primer tràmit al Parlament. La cambra ha rebutjat les esmenes a la totalitat amb els vots del tripartit. Són uns comptes marcats per la recessió i la consegüent baixada dels ingressos i pels diners addicionals que vénen amb el nou model de finançament autonòmic, pactat a l'estiu. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha presentat durant més d'una hora uns comptes que "seran de gran contenció però no de gran retallada". Castells ha augurat que l'economia catalana sortirà abans de la recessió que no pas l'espanyola. El conseller també ha anunciat "la pràctica desaparició" de l'impost de successions de pares a fills i entre cònjuges.

Actualitzat
El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha obert el debat amb la presentació de les grans xifres dels comptes i els arguments amb els quals les justifica. La Generalitat compta amb 39.700 milions d'euros per l'any que ve, un 7,3% més que l'exercici d'aquest any.

Antoni Castells ha dit que els tres eixos bàsics dels pressupostos pel 2010 són: reforçar la cohesió social, impulsar l'economia de recuperació i mantenir el rigor i la contenció de les finances públiques.

Pressupostos de contenció

El titular d'Economia ha explicat que els pressupostos per l'any que ve són de "gran contenció de la despesa però no de gran retallada", i que tenen la "ferma voluntat" de conduir l'economia cap a la recuperació. Però la recuperació encara trigarà. El titular d'Economia ha augurat que Catalunya tancarà el 2009 amb un creixement negatiu del PIB del 4,1%.

La recessió de l'economia catalana continuarà els dos primers trimestres del 2010, ha dit, però també ha pronosticat que en sortirà abans que l'economia espanyola. Pel que fa a l'atur, Castells ha calculat que a tot l'estat espanyol superarà el 20% l'any que ve.

Els primers comptes del nou finançament

Antoni Castells ha assegurat que l'acord de finançament aconseguit és "plenament satisfactori" perquè permet desenvolupar l'Estatut "en la seva totalitat". En aquest sentit, Castells ha afirmat que "s'equivoquen" els que mantenen que amb el nou model es deixa de contribuir a la solidaritat i també s'equivoquen els que consideren que amb el nou finançament "no ha canviat res. Ni una cosa ni l'altra", ha dit.

L'impost de successions

Castells ha anunciat "la pràctica desaparició" del pagament de l'impost de successions i donacions en herències entre parents de primer i segon grau, és a dir, de pares a fills i entre cònjuges, que són els casos més nombrosos que abonen aquest tribut.

Mentre ERC, ICV-EUiA i el Departament d'Economia estan intercanviant documents per concretar la rebaixa d'aquest impost, Castells ha avançat que pràcticament desapareixerà per als casos apuntats, excepte en aquelles situacions en què el patrimoni heretat sigui realment molt elevat.

Esmenes rebutjades

CiU, el PP i el Grup Mixt han presentat esmenes de rebuig als pressupostos, amb l'argument que no serveixen per combatre la crisi, disparen el dèficit i no prioritzen la despesa social que caldria. El tripartit ha sumat forces i ha tombat les esmenes, amb la qual cosa els comptes han superat el primer tràmit del debat parlamentari. El resultat de la votació final ha estat de 69 vots contra les esmenes i 62 a favor.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut