La trama de l'"operació Pretòria"

El fil arrenca, fa uns anys, d'unes investigacions al paradís fiscal de Jersey. Investigacions que porten, l'any 2005, fins al despatx dels advocats Pretus, a Barcelona. Pretus apareix lligat al projecte Centre Comercial Gramenet, avui rebatejat com a Cúbics i suposat epicentre de la trama. El projecte ha passat per diverses mans i hi ha hagut requalificacions pel mig. Entre els seus promotors hi hauria Proinosa, el president de la qual, Josep Singla, és un dels detinguts. Fonts de la investigació asseguren que Macià Alavedra, Lluís Prenafeta i Luís García Sáez estarien actuant com a intermediaris, cobrant les comissions corresponents per facilitar el contacte entre uns i altres. Una trama que té diferents branques.

Actualitzat
Tres poblacions tenen el focus de la investigació: en primer lloc, Santa Coloma de Gramenet. Aquí arrenca el presumpte cas de corrupció, amb el projecte urbanístic Cúbics. Hi ha a mig construir un hotel i dos blocs de pisos. El projecte va tenir la llum verda el 2005, després que es requalifiqués el solar. En lloc dels equipaments educatius previstos s'hi faria una zona comercial i d'oci. L'advocat Francisco Pretus va firmar el projecte en nom de l'empresa promotora Centre Comercial Santa Coloma. I la requalifació va portar 18 milions d'euros de plusvàlues. Com a contrapartida, la promotora estava obligada a construir una residència d'avis. Però, de moment, no hi ha ni els fonaments.

Garzón també ha vist irregularitats en la requalificació d'uns altres terrenys al front marítim de Badalona. En aquesta població hi ha un solar on hi ha d'anar una promoció de vivendes de l'empresa Badalona Building Waterfront que no s'ha ni començat. Fins al 2004 constava l'advocat Pretus com a conseller de la promotora. La meitat és de la immobiliària Espais i el seu conseller delegat està detingut en aquesta "operació Pretòria".

La investigació també ens porta fins a Sant Andreu de Llavaneres. A Can Rivière s'hi estan fent una vuitantena de pisos, però només hi havien d'anar dotze cases. Els canvis els va firmar l'anterior equip de govern, del PP i el PSC.

L'encarregada d'aquesta promoció era l'empresa Niesma, i a l'hora de firmar el conveni amb l'Ajuntament el seu representant va ser Francisco Pretus. Un dels administradors d'aquesta immobiliària és Luis García, l'exdiputat socialista detingut. El jutge Garzón està investigant si amb la venda d'aquests terrenys García hauria guanyat dos milions d'euros.

El bufet Pretus és un nom que es va repetint en tots tres casos. El representant d'aquests advocats ha assegurat a TV3 que els seus clients no han intervingut mai en requalificacions urbanístiques; només eren assessors fiscals i en determinats casos actuaven com a representants d'inversors.
Anar al contingut