Santa Coloma de Gramenet

La trama de Santa Coloma podria haver començat al centre comercial Cúbics

El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, investiga la connexió entre el paradís fiscal de Jersey i Santa Coloma de Gramenet. L'any 2005, el fil el va portar fins a una oficina del bufet d'advocats Pretus, que va negar que cap dels seus clients tingués res a veure amb la investigació actual. El cert és que l'oficina de Pretus va figurar fins i tot com a seu de l'empresa Centre Comercial Santa Coloma, un projecte urbanístic rebatejat com a "Cubics" que ha passat per diverses mans, amb requalificacions pel mig, i que podria ser l'epicentre de la trama.

Actualitzat
Els terrenys es van adjudicar mitjançant una subhasta l'any 2001. L'any 2005, el ple de l'Ajuntament aprovava requalificar un terreny destinat a equipaments educatius per ampliar el projecte i deixar-hi construir més pisos i un hotel. Tot plegat incrementava el valor del projecte en 18 milions d'euros.

El grup d'empreses promotores signa aquest contracte a través del seu representant, l'advocat Francisco Pretus, investigat per Garzón.

El jutge de l'Audiència Nacional va ordenar l'escorcoll de les oficines del bufet i va trobar 600 noms de persones que podrien estar blanquejant diners a Jersey. Pretus apareix relacionat al Centre Comercial Gramenet, ara Projecte Cubics. Entre els seus promotors, durant l'època de les requalificacions, hi hauria Proinosa i el seu president, Josep Singla, que és un dels detinguts en l'operació Pretòria.

Fons de la investigació asseguren que, al voltant de la trama, Macià Alavedra, Lluís Prenafeta o Luis García Sáez estarien actuant com a intermediaris, cobrant les corresponents comissions per facilitar el contacte entre uns i altres.

Anar al contingut