Madrid

Adéu a Solbes, el ministre que no volia parlar de "crisi"

Pedro Solbes és un dels ministres veterans del govern Zapatero. Amb la cartera d'Economia a la mà des del retorn dels socialistes a La Moncloa l'any 2004, Solbes deixa la primera línia política després d'uns mesos d'especulacions sobre la seva retirada, alimentades pels seus comentaris irònics sovint incompresos. Durant la seva dilatada vida política ha format part de dos executius espanyols, com a ministre d'Economia i vicepresident segon del govern, i va supervisar l'adaptació a la moneda única com a comissari europeu. Se'l recordarà, però, per haver evitat pronunciar la paraula "crisi" quan tots els indicadors econòmics apuntaven cap a l'actual situació.

Actualitzat
Pedro Solbes és fill del Pinós (Alacant), on va néixer fa 65 anys. Doctor en Ciències Polítiques, llicenciat en Dret i diplomat en Economia Europea, Solbes va iniciar-se en política com a secretari d'Estat per a les relacions amb la Comissió Europea després d'haver ocupat diversos càrrecs a l'administració.

La seva carrera política amb el PSOE transcorre entre els governs de Felipe González -dos anys al capdavant d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i tres anys més com a ministre d'Economia i Hisenda- i l'actual executiu presidit per José Luis Rodríguez Zapatero -des del 2004 com a vicepresident segon del govern i ministre d'Economia i Hisenda.

Entre les dues etapes de govern socialista -els dos mandats del PP de José María Aznar- va ser nomenat comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, càrrec durant el qual va supervisar la introducció de la moneda única en 12 països europeus i va guanyar-se el sobrenom de "Mister Euro".

Després de ser exculpat l'any 2003 de la seva responsabilitat en el frau a l'Agència Europea d'Estadístiques (Eurostat), Solbes va tornar a Espanya i com a home de confiança de Zapatero va formar part del gabinet de campanya que va tornar els socialistes al capdavant del govern espanyol. La seva experiència internacional es va veure recompensada amb la cartera d'Economia i Hisenda, càrrec que ha mantingut fins a dia d'avui.

Solbes es va situar al capdavant d'Economia l'any 2004 amb un context econòmic i pressupostari favorable, tal com reconeixia ell mateix. És per això que durant la seva presa de possessió es va comprometre a mantenir l'estabilitat del sistema financer i seguir amb un ritme de creixement econòmic.

Durant la seva segona legislatura com a màxim responsable d'Economia al govern Zapatero serà recordat per haver evitat parlar de "crisi" quan tots els indicadors i experts internacionals alertaven de la gravetat de la situació financera mundial. Després d'haver acceptat públicament la situació, Solbes va arribar a fer broma sobre la seva jubilació, fet pel qual es va guanyar les crítiques i les peticions de dimissió per part de l'oposició.



Anar al contingut