Madrid

Solbes admet la "gravetat" de la "crisi" i demana optimisme i responsabilitat

El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, demana temps per veure l'efecte de les mesures del govern per afrontar la crisi i n'anuncia de noves en transport, energia i serveis. Solbes ha reconegut que el creixement espanyol continuarà feble durant diversos trimestres. En les intervencions, els diversos grups parlamentaris han retret a Solbes que el govern no hagi actuat davant la situació de crisi, i els partits catalans han fet especial referència al sistema de finançament que el ministre ha plantejat.

Actualitzat
Fa poc eren paraules prohibides, però avui, en la compareixença al Congrés, Pedro Solbes no ha dubtat a utilitzar en diverses ocasions els termes "crisi" i "greu" per referir-se a l'actual situació econòmica. Al seu parer han estat dos "xocs" internacionals, la crisi financera i l'encariment del cru, els que han convertit el que es preveia com una simple desacceleració econòmica en un deteriorament molt més complicat.

Tot i això, el vicepresident econòmic assegura que el govern espanyol ha reaccionat "amb la màxima rapidesa" i demana certa perspectiva per poder veure els efectes de les mesures adoptades. El ministre es confessa optimista i demana la mateixa confiança a la societat.

Però per recuperar-nos de la crisi cal que tots, inclosos el sector privat i el conjunt de les administracions públiques, facin un esforç conjunt per afrontar la gravetat de la situació. "En la mesura en què cadascú assumeixi la seva responsabilitat, evitarem un deteriorament addicional de l'economia", ha assenyalat Solbes abans de recordar que ajuntaments i comunitats autònomes gestionen una proporció "creixent" dels recursos públics.

En el sector privat, el ministre d'Economia li ha advertit que el govern no pot anar al rescat de les empreses amb majors dificultats i que són els accionistes els que han rebut beneficis en els últims anys els que ara han d'assumir les eventuals pèrdues derivades de la seva activitat.

Solbes ha insistit en la necessitat d'adaptació a la nova situació per evitar conseqüències negatives i ha recordat que l'experiència històrica demostra que "si s'intenta posposar la nostra adaptació a la situació internacional", "el resultat és l'augment del cost total per a l'economia espanyola". Com a exemple ha citat l'augment de la inflació, que considera transitori, però que seria durador si els agents econòmics no s'adaptessin a la pujada de preus. També ha admès que l'ajustament dels sectors més afectats, com el de la construcció, comportarà un augment transitori de l'atur. I per això ha insistit que com més flexible i eficient sigui el mercat de béns i serveis, així com el laboral, més fàcil serà la reubicació d'aquests treballadors i la reorientació de les inversions cap a sectors amb més potencial.

Aquesta compareixença arriba pocs dies després que Pedro Solbes va tornar a modificar a la baixa les previsions de creixement. En l'ultima revisió, el creixement es va situar en un 1,6% pel 2008 i en l'1% pel 2009, uns percentatges que estan per sota del 3,3% que l'executiu havia previst pels dos pròxims anys.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut