Barcelona

El govern català replica a Zapatero sobre les xifres del finançament

PSC i Iniciativa-Esquerra Unida s'han reunit aquest divendres a la tarda i han deixat clar que el conseller d'Interior, Joan Saura, parlava en nom del govern quan va revelar la xifra del finançament. Les dues delegacions, que s'han trobat per parlar de l'actualització del Pacte d'Entesa, creuen que l'estadi negociador amb Solbes ja ha tocat sostre i que ara caldrà que s'hi posin els dos presidents. També han replicat a les paraules del president del govern espanyol i han assegurat que les xifres donades per Saura són reals. En aquest context, ERC considera que Zapatero no tindrà cap altre remei que pactar amb tots els partits catalans si vol acabar la legislatura.

Actualitzat
El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha defensat l'actitud del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, de fer públiques les xifres de la proposta del govern espanyol sobre finançament que han estat rebutjades per la Generalitat. "El conseller d'Interior és un portaveu autoritzat del govern i en els responsables socialistes no hi trobaran cap censura al conseller Saura", ha assegurat Iceta, que ha remarcat que les xifres "no són notícia", perquè s'han rebutjat.
 
El vicepresident d'ICV, Jordi Guillot, ha assegurat que Joan Saura "no s'inventa cap xifra", i ha afegit: "Són les xifres de José Luis Rodríguez Zapatero".

Tant Guillot com Iceta han restat importància a la difusió de la proposta per part de Saura, unes paraules que no han caigut gens bé a La Moncloa i que el mateix Zapatero ha qualificat de "filtració".

De la seva part, el líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha comunicat a Zapatero que no li garantirà cap tipus de suport al Congrés si abans no hi ha un acord de finançament amb la Generalitat.

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Ridao, també s'ha afegit al debat, i ha assegurat que la Generalitat ha rebut una proposta de finançament una mica millor que els 1.200 milions anunciats per al primer any, "tot i que encara és molt insuficient".

Sense concretar cap xifra, Ridao ha declarat: "Les xifres que va donar el conseller Saura es corresponen amb una proposta molt formal, però en les últimes setmanes el govern espanyol havia millorat l'oferta, encara que, evidentment, segueix sent totalment insuficient".

Reunió del tripartit per adaptar el Pacte d'Entesa al context econòmic

D'altra banda, aquest divendres s'ha anunciat que representants de PSC, ERC i ICV-EUiA es reuniran el 2 d'abril amb la intenció de preparar la reforma del Pacte d'Entesa i de presentar ja algunes propostes comunes. Tant ICV com els socialistes estan d'acord que la Generalitat ha de tenir solucions específiques a la crisi, que han de passar per reforçar la "protecció social" i que la inversió pública del govern en infraestructures ha de servir per frenar la desocupació.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut