Barcelona

La Generalitat rebutja la xifra i el model de finançament que proposa Madrid

El govern de la Generalitat rebutjarà l'última proposta del govern espanyol en matèria de finançament, que suposaria 1.200 milions d'euros per al primer any, 1.600 per al segon i 2.000 per al tercer. L'executiu català rebutja tant la xifra dels ingressos addicionals que obtindria Catalunya, que considera insuficient, com el model, ja que segueix sense recollir algunes de les aportacions de l'Estatut que la Generalitat considera fonamentals, com el principi d'ordinalitat. Aquesta decisió és el resultat de la reunió que han mantingut al Parlament els membres de la part catalana de la comissió Mixta Estat-Generalitat, formada pels consellers Antoni Castells, Josep Huguet i Joan Saura.

Actualitzat
Fins ara era un secret el contingut de l'última oferta del govern espanyol en matèria de finançament. Ara , però, l'ha revelat el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, després de la reunió que ha mantingut amb els altres dos membres de la part catalana de la comissió Mixta Estat-Generalitat, Antoni Castells i Josep Huguet.

Saura ha precisat que l'última proposta de nou model de finançament preveu uns ingressos addicionals que augmentarien progressivament en tres anys i que serien de 1.200 milions d'euros el primer any d'aplicació, de 1.600 el segon i de 2.000 el tercer. L'executiu català rebutja la xifra per insuficient i el model perquè no s'ajusta a l'Estatut.

Segons informa EFE, els socis de govern estan d'acord a mantenir una posició de "fermesa" en la negociació i a seguir treballant per esgotar totes les possibilitats d'assolir un acord que s'acomodi a allò que estableix l'Estatut. Igualment, però, diu EFE, tots ells són conscients que, si segueix sense haver-hi avenços significatius, les negociacions no es poden eternitzar. "És qüestió de setmanes, no més", ha assegurat Castells.

Montilla avisa que esgotarà la legislatura

La reunió arriba l'endemà que Montilla avisés que no avançarà les eleccions, previstes per l'any que ve, passi el que passi amb el finançament i encara que quedi amb un govern en minoria. Montilla va advertir que la negociació no pot ser eterna i va dir que preveu el desbloqueig de la situació amb una reunió amb Zapatero i diu que hi haurà una resolució aviat, amb acord o sense.

Montilla reconeix converses telefòniques amb Zapatero i trobades secretes entre membres dels dos governs, i no descarta, tal com va avançar Catalunya Ràdio, una trobada final amb el president espanyol.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut