Barcelona

Catalunya commemora el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones

El 25 de novembre és el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. Des de l'inici d'any, 9 dones han mort a Catalunya i 57 a tot l'estat espanyol a mans de les seves parelles o exparelles. Això vol dir que hi ha més d'una mort cada setmana i la dada demostra que encara queda molta feina a fer. D'una banda, es posen en marxa noves mesures per evitar que els maltractadors s'apropin a les víctimes potencials, i també s'incideix en l'especialització dels jutges. Però on no es pot abaixar la guàrdia és en la sensibilització de la societat.

Actualitzat
Per sensibilitzar contra aquesta xacra, i com cada 25 de novembre, partits polítics, institucions i societat civil s'han unit en la commemoració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. Associacions i sindicats han convocat manifestacions, concentracions i diversos actes a la majoria de grans ciutats.

A Catalunya, el dia s'ha commemorat en diverses ciutats amb la lectura d'un manifest i un minut de silenci. A Barcelona, per exemple, s'ha fet un acte institucional a la plaça de Sant Jaume en què la presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Agnès Russiñol, ha llegit el manifest "La violència masclista: un problema de totes i tots", que ha destacat la importància de les noves lleis per eradicar la violència masclista i ha encoratjat les dones perquè denunciïn i demanin ajuda. En l'acte institucional s'ha recordat totes les víctimes que han estat víctimes d'agressions, en especial les nou dones que han mort a Catalunya aquest any.

Hores més tard, un miler de persones s'han manifestat també fins a la plaça de Sant Jaume, convocades per diverses entitats de defensa de les dones. Ha estat una marxa d'homenatge a les víctimes, però també una crida a fomentar la sensibilització i un missatge d'esperança per a les dones que encara són víctimes d'aquesta violència.

Una concentració a la plaça del Vi de Girona ha servit per recordar que tres dones han mort a la demarcació per aquesta causa durant el 2008. L'aplaudiment del centenar de persones que s'han aplegat davant l'Ajuntament de Girona ha servit per tancar una concentració durant la qual l'alcaldessa, Anna Pagans, ha llegit el manifest de rebuig de la violència masclista. Abans de la concentració, CCOO han col·locat 60 cadires buides davant dels jutjats, amb una esquela en cadascuna, per recordar les 60 dones que han mort aquest any al conjunt de l'Estat a causa de la violència de gènere.

A Lleida s'han fet dos actes institucionals, convocats per l'Ajuntament i la delegació del govern, en què s'ha condemnat la violència masclista. Més d'un centenar de persones han participat en l'acte convocat per la Paeria a la plaça on es troba el Casal de la Dona. S'han encès diverses espelmes al voltant d'una pancarta on es podia llegir "Prou violència contra les dones". Després d'un minut de silenci, l'esportista Anna Fillat ha llegit el manifest on s'ha demanat a les dones que siguin víctimes de la violència que busquin ajuda. A l'acte, en què s'ha fet també una ofrena floral, hi ha assistit el pare de la jove d'Alpicat, Maria Isabel Bascuñana, que va ser assassinada a Lleida per Gilberto Chamba. També hi ha hagut un altre acte institucional a la biblioteca pública, convocat per la delegació del govern, amb una seixantena de participants.

El sud del país també s'ha sumat als actes. A la plaça de les Cols de Tarragona dues alumnes de l'Institut Martí i Franqués han llegit el text. En el marc d'aquesta Diada, l'Ajuntament de la ciutat i les administracions estatal i autonòmica han firmat un protocol d'actuació per intervenir de forma coordinada en situacions de violència de gènere. I a Tortosa han estat més matiners i el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha estat l'encarregat de la lectura. Salvadó ha dit que la violència masclista atempta contra els fonaments de qualsevol societat.


Mesures noves contra la violència masclista


Aquest any el dia coincideix amb la nova mesura que implantarà l'any que ve el govern espanyol en forma de braçalet amb alarma. Aquest dispositiu permetrà avisar la policia quan el presumpte maltractador, que serà qui portarà el braçalet, incompleixi una ordre d'allunyament.

D'altra banda, des del Consell General del Poder Judicial s'ha defensat la necessitat d'especialització dels jutges que tractin casos de violència de gènere. De fet, aquest gener està previst que entrin en funcionament els jutjats de guàrdia de violència envers les dones.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut