La campanya de reasfalt "aromàtic" arribarà a 50 carrers de la ciutat de Madrid (Europa Press/Ajuntament de Madrid)

Asfalt amb olor de mango, la criticada aposta de Madrid per reduir la pudor de quitrà

L'Ajuntament de la ciutat tira endavant una iniciativa pilot amb additius aromatitzats per mitigar les molèsties que les obres de renovació del paviment causen als veïns

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Madrid ha sorprès tothom amb una iniciativa pilot, tan curiosa com incerta, en la campanya per renovar el paviment de diversos carrers de la ciutat: s'han afegit additius aromatitzats a l'asfalt per canviar-ne l'olor sense alterar-ne les propietats.

Segons ha explicat el mateix alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida, l'objectiu de l'experiment en una cinquantena de carrers és rebaixar la pudor que genera el procés d'asfalt i mirar de reduir, en aquest sentit, les molèsties que les obres representen als veïns.

D'aquesta manera, assegura l'alcalde, la pudor de quitrà cremat serà substituïda, en major o menor mesura, per l'olor de mango. De fet, l'Ajuntament confia que aquesta olor perduri en l'ambient temps després d'acabar les obres.

L'alcalde de Madrid, a les obres d'inici de l'Operació Asfalt 2024 (Europa Press/Ajuntament de Madrid)

L'original projecte s'ha desenvolupat conjuntament amb la Universitat Alfonso X el Sabio i les empreses Pedecasa i Kao Chemical Global, i ara l'Ajuntament haurà de valorar-ne l'èxit i viabilitat de cara a futures campanyes.

L'anomenada Operació Asfalt d'aquest any arribarà a més de 300 carrers de la ciutat i suposarà una inversió de 16,4 milions d'euros. Segons l'ajuntament de la capital espanyola, enguany gran part de les 11.000 tones d'asfalt que es faran servir en la campanya estan fetes amb barreges més sostenibles que fins ara, reduint les emissions de CO? i disminuint l'exposició dels treballadors a fums, hidrocarburs i pudors.

D'altra banda, un terç de les superfícies asfaltades es farà amb mescles modificades amb pols de cautxú reciclat i amb restes de 60.000 pneumàtics ja fora d'ús que es podran reutilitzar.

Crítiques de l'oposició

L'anunci de la iniciativa ha provocat mofa i crítiques per part de l'oposició a Martínez-Almeida. És el cas del regidor socialista a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Giraldo, que ho ha aprofitat per denunciar la tala d'arbres:

A les xarxes socials, també diversos usuaris han retret a l'Ajuntament madrileny la poca presència d'arbres a la ciutat i poca sensibilitat cap al medi ambient.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientMobilitatComunitat de Madrid
Anar al contingut