Madrid

Multa de 1.500 euros per al jutge del "cas Mari Luz"

El Consell General del Poder Judicial ha imposat una multa de 1.500 euros al jutge de Sevilla que no va executar la sentència contra el presumpte assassí de Mari Luz, la nena de Huelva trobada morta al març. El jutge que ha portat l'expedient disciplinari contra el seu col·lega ha determinat que Rafael Tirado -titular del jutjat penal número 1 de Sevilla- és responsable d'una falta greu, però no molt greu. Ho justifica dient que "mereix un retret jurídic" però que "no es pot silenciar l'actitud passiva d'altres col·laboradors", com la secretaria del jutjat, el ministeri fiscal i fins i tot la Junta d'Andalusia, personada a la causa.

Actualitzat

El jutge en qüestió no va executar la sentència de 21 mesos de presó contra el presumpte assassí, Santiago del Valle, per abusos sexuals i d'un any per falsedat en document oficial, delictes comesos abans de la mort de la menor. Aquest descuit va motivar l'expedient del Consell General del Poder Judicial, i ara el jutge que l'ha instruït, Wenceslao Francisco Olea, ha conclòs que no aprecia en l'actitud de Rafael Tirado "especials circumstàncies que aconsellin imposar la multa més enllà del grau mitjà".

Segons el jutge instructor, no es pot acusar Tirado d'una falta molt greu perquè l'únic que se li pot retreure és "que no dediqués més atenció" a la feina dels funcionaris de la secció que s'ocupava de tramitar les sentències, un sector on hi havia col·lapse. El jutge cita la falta d'experiència de la secretària més antiga i la falta de mobilitat dels funcionaris, així com l'existència de "més de 600 executòries que s'havien de controlar sense deixar d'atendre els tràmits restants".

Així, l'instructor conclou que "es pot retreure al magistrat no fer les indicacions oportunes al personal del jutjat", però no que "demorés o desatengués el control directe de les executòries".

Més enllà del dictamen del CGPJ, l'actuació del jutge del cas ha estat fortament qüestionada per part dels familiars de la víctima i també ha provocat manifestacions de rebuig. Arran del cas, el ple del Congrés va aprovar la creació d'un registre específic de pederastes al qual només tindran accés les autoritats judicials i les forces de seguretat.

Anar al contingut