Madrid

El Congrés aprova crear un registre de pederastes per evitar un altre "cas Mari Luz"

El ple del Congrés ha donat llum verda a la creació d'un registre específic de pederastes al qual només tindran accés les autoritats judicials i les forces de seguretat. La cambra baixa ha instat el govern a reformar el Codi Penal per endurir les condemnes per delictes contra la llibertat sexual quan la víctima sigui especialment vulnerable, com en el cas d'abusos a menors. També exigeixen el compliment efectiu d'aquestes penes i establir els mecanismes necessaris per evitar la reincidència. ERC s'ha mostrat en contra de la iniciativa, una proposició no de llei impulsada pels populars, que ha estat acordada pels grups parlamentaris del PSOE, PP, CiU i PNB.

Actualitzat

El PP, impulsor de la proposició no de llei, s'ha mostrat a favor de l'esmena de CiU per la qual la informació relativa als delictes sexuals (sentències en ferm o no, mesures cautelars i requisitòries) s'incloguin dins del Registre Central de Penats i Rebels. És a dir, que no es tracta de crear un nou registre de pederastes, sinó d'incloure totes les dades sobre aquest tipus de delinqüents a l'actual Registre de Penats.

El diputat d'ERC Joan Ridao, grup parlamentari que no ha donat suport a la proposta de modificar el Codi Penal del PP, ha assegurat que "l'únic que cal" per evitar casos com el de Mari Luz és "simplement aplicar les lleis". En aquest sentit, Ridao ha assegurat que, si bé és cert que aquest assassinat "clama al cel", en un Estat de Dret "ningú no pot actuar de la seva pròpia mà", ja que, segons ha dit, "només ho han de fer els jutges".

El debat ha estat seguit des de la tribuna de convidats pel pare de la nena de 5 anys Mari Luz Cortés, assassinada presumptament per un pederasta reincident. Juan José Cortés, que ha estat al Congrés acompanyat de l'alcalde de Huelva, ha fet una campanya per demanar l'enduriment de les penes.

Anar al contingut