Barcelona

Les "Labors" de Joan Blanques de Baix guanyen el concurs de carrers guarnits de Gràcia

El carrer de Joan Blanques de Baix, amb una guarnició que simula una merceria antiga, dedicada a les labors que es feien als anys 50 i 60 com ara les puntes, la mitja o la passamaneria, s'ha emportat el primer premi del concurs de carrers de la Festa Major de Gràcia. El segon i tercer premi han recaigut en els carrers de Joan Blanques de Dalt i de Verdi, que han dedicat les decoracions d'enguany a un homenatge a la vida i a la lluita lliure mexicana respectivament.

Actualitzat
El carrer de Joan Blanques de Baix ha guanyat el sempre discutit primer premi a la millor decoració amb 203 punts amb una guarnició de fils, agulles, botons gegants i grans bobines. La decisió del jurat, que per primera vegada feia pública la puntuació, ha estat rebuda enmig dels crits d'alegria dels guanyadors i els de "tongo, tongo" dels veïns dels altres carrers engalanats. Els que més han protestat han estat els veïns de Rius i Taulet, que havia elaborat una treballada recreació del món dels Barrufets, i també el carrer del Progrés, amb un motiu ornamental inspirat en l'infern. Aquesta recreació de l'infern ha obtingut el guardó a la millor entrada.

El segon premi, amb 194 punts, ha recaigut al carrer de Joan Blanques de Dalt, amb una fantasia de llum amb la qual els veïns han volgut retre homenatge a la vida. Aquesta decoració ha rebut, a més, el premi a la millor il·luminació i al millor sostre. En tercer lloc, una clàssic d'aquest concurs: el carrer de Verdi, que amb una original reivindicació estètica de la lluita lliure mexicana, que molts visitants no han acabat d'entendre, ha aconseguit 183 punts.

Els premis del tradicional concurs de carrers no tenen remuneració econòmica i l'organització n'otorga fins a una trentena en diverses modalitats, de manera que cap dels participants es queda sense guardó. El carrer més petit premiat ha estat el de Mozart, que ha quedat en quarta posició amb la seva recreació del fons del mar, mentre que el cinquè lloc ha anat a una compromesa evocació del Tibet del carrer de Tordera, en la qual destacava un Buda gegant, i al·lusions a la pau, precisament en l'any en què els Jocs Olímpics se celebren a la Xina.

La lectura del veredicte s'ha fet a la plaça de Rius i Taulet i l'encarregat de lliurar el guardó ha estat Josep-Lluís Carod-Rovira en qualitat de president en funcions de la Generalitat. El jurat es va reunir aquest dissabte i va lliurar les seves decisions en un sobre lacrat. Prèviament havien visitat els carrers tant de dia com de nit. Com cada any, els premis de la festes de Gràcia valoren només la decoració i no altres aspectes, com la programació d'actuacions lúdiques o musicals, un fet que una part dels veïns fa anys que reclama.

En tot cas, el nombre de carrers decorats està caient any rere any de manera gradual però constant, a causa de la falta de gent jove que vulgui seguir aquesta tradició, a la qual molts veïns hi dediquen moltes hores i diners amb un reconeixement escàs.
Anar al contingut