Barcelona

Puigcercós diu que el problema més greu que té el govern no és la cohesió, sinó Zapatero

Esquerra Republicana intenta tancar ferides internes. Quan encara cuegen les acusacions entre els diferents sectors del partit per la fractura del congrés de dissabte, el nou president de la formació, Joan Puigcercós, dinarà avui amb el seu rival i vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira. L'objectiu és acordar l'estratègia a seguir dins el tripartit. Una nova etapa en què ERC endurirà el seu perfil i traçarà "tres línies vermelles" en matèria de finançament, Estatut i política lingüística. En una entrevista a "La nit al dia", Joan Puigcercós ha donat una nova mostra d'aquest enduriment de posicions respecte als seus socis socialistes, acusant al president Rodríguez Zapatero de ser l'autèntic problema del tripartit.

Actualitzat

Després d'una primera trobada, a la primera reunió de la nova executiva d'Esquerra Republicana, en la qual no hi va haver cap intervenció de Josep-Lluís Carod-Rovira, aquest migdia tota l'atenció està posada en el dinar en què compartiran taula l'expresident del partit i vicepresident del govern, Carod-Rovira, i el nou president d'Esquerra, Joan Puigcercós. Malgrat les profundes diferències entre tots dos, la trobada ha de servir per coordinar l'acció d'Esquerra dins del tripartit.

En una entrevista a "La nit al dia", Puigcercós ha afirmat que el govern de la Generalitat no té un problema de falta de cohesió, sinó que el principal obstacle és el president espanyol. José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat el president d'ERC, fa una política d'assetjament al govern català a través de les competències i la negativa de traspassos. En la mateixa línia, Puigcercós ha advertit que, si hi ha un mal acord de finançament, Catalunya s'haurà de plantar.

Encara aspira als consens

D'altra banda, el president d'ERC s'ha mostrat convençut que podrà aconseguir en el futur el consens que no ha obtingut al congrés de la formació. Puigcercós creu que cal "generar confiança" i, a partir d'aquí, "anar sumant de mica a mica". "Jo crec que cal sumar els millors, i no hi renuncio, crec que ho podem aconseguir", ha dit.

També ha defensat el "gran esforç" d'Ernest Benach, rival seu en la lluita per la presidència d'ERC, per sumar esforços, i ha atribuït el trencament de l'acord amb ERCFutur al fet que "no tothom devia pensar igual" que Benach, qui, en una altra entrevista a TV3, ha admès que el congrés republicà s'ha tancat en fals.

Compliment del pacte d'entesa

En la seva primera entrevista com a líder del partit, el nou president d'ERC plantejarà al president José Montilla la necessitat de fer balanç de l'obra de govern realitzada fins ara. L'objectiu de Puigcercós de reclamar que es compleixi íntegrament el pacte d'entesa ha estat debatut en la primera reunió de l'executiva d'aquest dilluns sortida del congrés de dissabte. Joan Ridao, secretari general del partit, ha avançat quines seran les prioritats. El republicà les ha anomenat "línies vermelles" i ha assegurat que han estat marcades "amb un retolador molt gruixut".

Es tracta de tres exigències: la "preservació i blindatge" del català com a llengua vehicular a les escoles, la defensa d'un bon sistema de finançament, i la necessitat de preveure una resposta contundent a un eventual escenari de retallada de l'Estatut en funció de quina sigui la sentència del Tribunal Constitucional. En aquest últim punt, Ridao ha esmentat el text aprovat a la ponència del partit que obliga la direcció a reclamar la convocatòria d'un consulta popular coincidint amb les pròximes eleccions catalanes i ha afirmat, en aquest sentit, que si es donés el cas es buscaria un acord amb tots els partits, dins i fora del govern.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut